Stiri

România a greșit PNRR. Comisia Europeană a cerut refacerea proiectelor

22 apr. 2021 2 min

România a greșit PNRR. Comisia Europeană a cerut refacerea proiectelor

Reading Time: 2 minute

România riscă să nu primească mult așteptatele fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, pentru că a greșit mai multe proiecte. Unul dintre acestea este esențial pentru țara noastră și se referă la sistemul de irigații. Anunțul a venit de la vicepremierul Dan Barna. Potrivt acestuia proiectul depus la Comisie de ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene trebuie să fie modificat.

Dezvoltarea sistemului de irigații nu va primi bani prin acest program

Potrivit vicepremierului Dan Barna oficialii eurpoeni au respins proiectul de irigații, propus spre finanțare.

Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a afirmat Barna, la TVR, potrivit Agerpres.

Banii de irigații vin de la bugetul național.

Dan Barna a explicat că sunt bani pentru irigații din bugetul național sau din fondurile structurale pentru agricultură. Vicepremierul a spus, de asemenea, că există discuţii cu oficialii europeni „pentru acceptarea componentei de infrastructură”.

„Avem în continuare discuţii cu acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e pe viaţă şi pe moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e discuţia în curs legat de calibrare, cât să fie granturi, cât să fie împrumuturi. Pe mai multe dintre capitolele prezentate deja public şi în Parlament de colegul meu Cristian Ghinea avem astăzi pe masă punctele de vedere ale Comisiei, cu observaţii, cu lucruri de adăugat. Mâine, poimâine o să avem întâlniri în cadrul Guvernului cu miniştrii în care le prezentăm punctele de vedere ale Comisiei”, a menţionat Dan Barna.

PNRR va trebui refăcut, până la jumătatea lunii mai

Guvernul va trebui să refacă PNRR până la jumătatea lunii mai și va trebui să se ducă iarăși cu el la Bruxelles pentru a primi finanțare.
Și președintele Klaus Iohannis s-a arătat interesat de subiect și a chemat luni la întâlniri, la Cotroceni, oamenii responsabili de acest proiect.

„Sunt mai multe aspecte. Noi am lucrat intens și sub mare presiune să pregătim acest plan național de redresare. Este o noutate pentru toată lumea. În acest sens au fost de așteptat dificutățile în conturarea planului. Se doresc reforme profunde, dar într-o perioadă foarte limitată de timp. Avem doar câțiva ani la dispozitie. Însă, vom fi pregătiți pentru acest plan național și vom îmbunătăți proiectele ca să fie acceptate.
Nu doar noi suntem în această situație, toți sunt, prin noutate și presiune având în vedere timpul foarte scurt pentru implementrea proiectelor”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: