Stiri

România are un nivel de economie circulară scăzut în comparație cu Uniunea Europeană

19 dec. 2022 3 min

România are un nivel de economie circulară scăzut în comparație cu Uniunea Europeană

Reading Time: 3 minute

Banca Mondială împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și Ambasada Sustenabilității în România au reunit reprezentanți ai sectorului public și privat și ai societății civile pentru a discuta despre stadiul economiei circulare în Uniunea Europeană (UE) și România și pașii necesari pentru o tranziție alertă și de succes. 

Participanții, găzduiți de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă la Guvernul României, și-au exprimat opinia cu privire la constrângerile și oportunitățile pentru avansarea economiei circulare în țară, în urma prezentării Diagnosticului Rapid despre Economie Circulară în România de experții Băncii Mondiale, ca parte a unui exercițiu de consultare. Diagnosticul urmează să fie lansat în următoarele săptămâni.

Conform acestuia: 

  • România înregistrează o performanță scăzută în ceea ce privește majoritatea indicatorilor relevanți, cum ar fi (1) Puterea de cumpărare scăzută care influențează modelele de consum, (2) Lipsa unui sistem complet de management al deșeurilor în anumite părți ale țării, (3) Calitatea slabă a datelor și sistemul de raportare deficitar.
  • Tehnologia de reciclare este disponibilă, dar gradul scăzut de colectare a deșeurilor municipale împiedică recuperarea mai multor materii prime. Printre exemplele pozitive la nivel local se numără (1) Centrul municipal de colectare din Municipiul Iași, (2) Stația de compostare din județul Bihor, (3) Strategia pentru economie circulară Buzău 2020-2030. 
  • Întreprinderile din România demonstrează o înțelegere și un interes în creștere față de modelele de afaceri ce includ aspecte de economie circulară, în special în sectorul managementului deșeurilor și al producției. 
  • Pentru a încuraja tranziția la economie circulară în România, Guvernul va trebui să îmbunătățească implementarea strategiilor și a legislației prin consolidarea monitorizării, raportării și aplicării. Alte măsuri propuse de Banca Mondială fac referie la încurajarea unor modele de afaceri care permit adoptarea unei economii circulare, îmbunătățirea fluxului de informații despre economie circulară și dezvoltarea legislației secundare pentru a îmbunătăți alinierea legislației naționale la cea din UE.

România este abia la începutul tranziției de la o economie liniară la una circulară. În prezent, economia românească este circulară în proporție de doar 1,3%. În același timp, România este angajată în promovarea și adoptarea economiei circulare, inclusiv prin strategia națională recent adoptată de Guvern pentru a stimula această tranziție. Încurajăm Guvernul României să continue sprijinirea acestei agendei, inclusiv printr-un sprijin mai mare acordat întregului ecosistem.”

Anna Akhalkatsi, Manager de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria

„Avem decalaje semnificative de recuperat, dar oportunitățile de dezvoltare sunt reale și acestea se bazează în mare măsură pe Strategia de economie circulară și cadrul instituțional pe care l-am creat. Deținem secretariatul tehnic al Comitetului de Coordonare pentru economie circulară acolo unde vom dezvolta și Planul de acțiune necesar.

De asemenea, vom avea oportunități de finanțare fără precedent de la nivel UE dar și alte surse. Se estimează că aplicarea principiilor economiei circulare ar produce până în 2030 la nivel european aproximativ 700.000 de noi locuri de muncă și o creștere a PIB-ului cu 0,5%.

Este important că societatea civilă și mediul de afaceri au avut o bună reprezentare la evenimentul de lansare a raportului întrucât provocările sunt diverse și avem nevoie de toți actorii ca să găsim cele mai bune soluții tehnice.”

László Borbély, Consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

„Misiunea noastră la Ambasada Sustenabilității în România este aceea de a promova sustenabilitatea în mediul de afaceri și de a susține tranziția către modelul economic în care companiile pot rezolva probleme de mediu și sociale, fără a sacrifica eficiența economică și profitul. Apreciem invitația de a participa la discuția privind economia circulară. Aceasta este o oportunitate însemnată în demersurile de a combate emisiile și gazele de seră, de a promova inovația, de a crea noi locuri de muncă și de a rezolva în manieră profitabilă criza planetară triplă prin care omenirea trece: schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea. Credem cu tărie că economia circulară poate contribui la o societate românească mai sănătoasă, echitabilă și prosperă.”

Dragoș Tuță Mihaylov, Președinte si Fondator Ambasada Sustenabilității în România

Evenimentul a avut loc cu ocazia lansării pe 6 decembrie a primului raport privind economia circulară în UE lansat de Banca Mondială. Raportul denumit „Squaring the Circle: Policies from Europe’s Circular Economy Transition” trage un semnal de alarmă asupra faptului că, la nivel global, extracția de materii prime se ridică la peste 100 de miliarde de tone anual, cauzată de nivelurile persistent ridicate ale consumului de materiale în țările cu venituri mari, cât și de nevoile în creștere rapidă din economiile emergente.

În același timp, informează că Europa își poate decupla creșterea economică de la utilizarea resurselor pe parcursul unui deceniu, iar țările din UE sunt lideri mondiali în promovarea tranziției la economia circulară.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: