Finanțe Stiri

Romania coboara in clasamentul Paying Taxes

nov. 25, 2015 3 min

Romania coboara in clasamentul Paying Taxes

Reading Time: 3 minute

Romania se claseaza pe pozitia 55 in clasamentul global Paying Taxes 2016, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie tipica in 189 de economii din intreaga lume. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 52.

Raportul Paying Taxes realizat de Banca Mondiala si PwC analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de economii din intreaga lume prin luarea in calcul a trei mari indicatori: rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, adica numarul de ore pe care le aloca firma in cauza pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse, si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.pwc impozitare1

In privinta ratei totale de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, acesta a fost de 42% in Romania in editia din acest an, sub media statelor din Europa Centrala si de Est (45%) si aproape de media globala (40,8%).

19 zile de munca pentru conformare

La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania este printre performerii Europei Centrale si de Est cu 159 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie regionala de 218 de ore si un nivel global de 261 de ore, arata PwC, intr-un comunicat de presa.

In privinta numarului de plati de impozite si taxe, o companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie regionala de 9,5 plati si o medie globala de 25,6 de plati.

Chiar daca Romania a facut progrese importante in ultimii ani la acest indicator, intrucat a fost recunoscut sistemul de declarare si plata online (de la 39 plati in Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plati in Paying Taxes 2016, lucru care a generat si o crestere semnificativa in clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situam la limita superioara prin raportare la alte state din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este din cauza faptului ca pe langa impozitele si taxele cunoscute mai sunt si plati datorate bugetului local.

„Faptul ca Romania se claseaza pentru al doilea an consecutiv in prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, Romania a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel ca, in editia din acest an Romania se claseaza inaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), insa in urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49). Acest lucru subliniaza necesitatea continuarii in ritm sustinut a reformelor inregistrate in ultimii ani, iar intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ in acest sens”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

pwcimpozitare2Paying Taxes 2016 ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: