Analize Stiri Tech

România, în Top 10 al persoanelor afectate de cyberviolență. Cum poți afla dacă ești o victimă stalkerware

5 mart. 2021 2 min

România, în Top 10 al persoanelor afectate de cyberviolență. Cum poți afla dacă ești o victimă stalkerware

Reading Time: 2 minute

Stalkerware – software secret de supraveghere utilizat atunci când vine vorba de violența domestică – rămâne o problemă semnificativă conform unui nou raport Kaspersky care a constatat că un total de 53.870 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați la nivel global de stalkerware în 2020. România este pe locul 8 în Europa.

Raportul recent realizat de Kaspersky, „The State of Stalkerware 2020”, arată că situația nu s-a îmbunătățit mult comparativ cu anul precedent – în 2019, au fost descoperiți 67.500 de utilizatori de telefonie mobilă afectați de acest software. În același timp, atunci când vorbim despre îmbunătățiri, este important să ținem cont de începutul pandemiei, deoarece stalkerware-ul este adesea folosit pentru a controla digital viața unui partener intim. Având în vedere acest lucru, nu este surprinzător faptul că indicele anual al utilizatorilor afectați de stalkerware la nivel global arată o scădere a acestor incidente din martie până în iunie 2020, pentru ca apoi valorile să înceapă să se stabilizeze. Acest lucru coincide cu începutul reglementărilor impuse în urma pandemiei la nivel mondial și, ulterior, cu perioadele în care multe țări din întreaga lume au început să relaxeze aceste restricții.

O problemă globală

Stalkerware este o formă de ciberviolență și un fenomen global care afectează țări indiferent de mărime, societate sau cultură: Rusia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India și Mexic se află în fruntea listei Kaspersky din 2020 a țărilor în care numărul utilizatorilor afectați de acest fenomen este foarte mare. Sub acestea, Germania este prima țară europeană, ocupând locul șase în clasamentul global. Iranul, Italia, Regatul Unit și, în cele din urmă, Arabia Saudită completează lista cu cele zece națiuni cele mai afectate. România se află pe locul opt în clasamentul European, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă afectați de stalkerware fiind de 222.

Utilizatorii pot verifica dacă dispozitivul lor mobil are instalat stalkerware căutând următoarele semne:

  • Verificați permisiunile din aplicațiile instalate: aplicațiile Stalkerware pot fi deghizate sub un nume fals de aplicație, cu acces suspect la mesaje, jurnale de apeluri, locație și alte activități personale. De exemplu, o aplicație numită „Wi-Fi” care are acces la geolocalizarea dumneavoastră este una suspectă.
  • Ștergeți aplicațiile pe care nu le mai utilizați. Dacă aplicația nu a fost deschisă în decurs de o lună sau mai mult, este de presupus că nu mai este necesară; și dacă acest lucru se va schimba în viitor, aceasta poate fi oricând reinstalată.
  • Verificați setările de „surse necunoscute” pe dispozitivele Android. Dacă pe dispozitivul dumneavoastră sunt activate „surse necunoscute”, ar putea fi un semn că software-ul nedorit a fost instalat dintr-o altă sursă.
  • Verificați istoricul browser-ului. Pentru a descărca stalkerware-ul, atacatorul ar trebui să viziteze câteva pagini web despre care utilizatorul afectat nu știe. Sau, istoricul de căutare lipsește cu totul, fapt care poate semnala că agresorul l-a șters.
  • Utilizați o soluție eficientă de protecție cibernetică, care vă protejează împotriva tuturor tipurilor de amenințări mobile și care efectuează verificări periodice pe dispozitivul dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: