România, premiată din nou la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025
Reading Time: 3minute
Elevii români au demonstrat, încă o dată, că pasiunea, munca în echipă și inovarea pot duce România în elita mondială a roboticii. 5 echipe de liceeni și 4 finaliști Dean’s List, calificați în urma etapei naționale a Campionatului de Robotică FIRST Tech Challenge, au participat între 16 și 19 aprilie la etapa mondială a competiției în Houston, SUA, unde s-au confruntat cu peste 250 de echipe din întreaga lume, având drept adversari țări precum Coreea de Sud, Mexic, Canada, Vietnam, Jamaica, Lituania și Statele Unite.
Rezultatele obținute de echipele românești sunt impresionante: echipa CSH (Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara) și echipa Eastern Foxes (Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploiești) au format o alianță și au terminat concursul pe locul 3 la nivel global. Echipa TehnoZ (Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești) și echipa Alphatronic (Transylvania College | The Cambridge International School din Cluj-Napoca) au terminat divizia din care au făcut parte pe locurile 1, respectiv 2, stabilind și recordul mondial al sezonului. În cea de a treia divizie, echipa Heart of RoBots, de la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău, a reușit să se claseze pe al 6-lea loc al diviziei.
Din perspectiva premiilor câștigate: echipa CSH a castigat locul 2 la Control Award în divizia Franklin, echipa Eastern Foxes a câștigat locul 1 la Think Award în divizia Franklin, echipa TehnoZ a câștigat locul 1 la Think Award în divizia Edison, echipa Alphatronic a câștigat locul 1 la Design Award în divizia Edison, echipa Heart of RoBots a câștigat locul 1 la Motivate Award în divizia Ochoa.
”Alături de familii, prieteni, voluntari, mentori, suntem și noi, susținătorii din BRD, peste măsură de bucuroși pentru performanțele remarcabile ale tinerilor fabuloși care au participat la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge. Aceste rezultate confirmă încă o dată potențialul extraordinar al noilor generații din România, care, atunci când primesc sprijinul și contextul potrivit, pot atinge excelența la nivel global. Pentru BRD, investiția în educație și în formarea unei noi generații de creatori, inovatori in domeniile în care aleg să exceleze, este o prioritate pe termen lung”, a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.
„Sunt foarte mândră de elevii care au luat atât de multe premii în Houston, Statele Unite. Au reușit recordul mondial la puncte, este impresionant! Programul pe care Nație îl aduce în liceele din România este probabil cel mai complex și modern program educațional din țara noastră. Iar copiii ajung în State și fac performanță și acolo după cum vedem și anul acesta”, a declarat Dana Războiu, fondatoarea Asociației Nație prin Educație.
Tema competiției din acest an, „Into the Deep”, a provocat echipele să dezvolte soluții tehnologice menite să exploreze un mediu subacvatic simulat, punând accent pe inovație, precizie, strategie și lucrul în echipă.
FIRST Tech Challenge România, organizat de Asociația Nație prin Educație în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, este cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni din România și una dintre cele mai performante la nivel internațional. BRD este partener fondator al programului încă din 2016, susținând peste 300 de echipe din 100 de orașe, printr-o viziune pe termen lung care încurajează educația STEM și performanța în domenii-cheie pentru viitor.
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
Functional
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.