Analize Stiri

România, țara cu cei mai mulți propietari de locuințe din UE

30 mart. 2017 2 min

România, țara cu cei mai mulți propietari de locuințe din UE

Reading Time: 2 minute

Un procent de 96% din populația României are domiciliul în imobile achiziționate, numărul proprietarilor români fiind într-o ușoară creștere. Astfel, România se află pe primul loc în topul statelor din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea populației care locuiește în proprietăți deținute.

Dorința românilor de a fi proprietari se reflectă și în căutările lor pe platformele online de imobiliare. Spre exemplu, 65% dintre căutările de pe site-ul wizmo privesc anunțurile din categoria vânzărilor.

„Deși este recunoscut faptul că pentru România, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv important, creșterea numărului de imobile achiziționate a crescut ușor în ultimii ani și datorită programelor de tipul Prima Casă și a facilitării proceselor de obținere a unui credit ipotecar. Bineînțeles, acest lucru se remarcă și pe platformele imobiliare, unde 65% dintre anunțurile listate vizează vânzarea proprietăților”, declară Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro. 

Dinamica prețurilor

În ceea ce privește prețurile locuințelor, acestea au fost 7,1% mai mari la finalul anului trecut, decât în aceeași perioadă a anului 2015. Dacă analizăm însă fluctuațiile de preț doar pe parcursul anului 2016, se observă o ușoară scădere spre ultimele luni.

În ultimul semestru al anului 2016, România a fost singura țară din rândul statelor membre UE în care prețurile locuințelor au scăzut, comparativ cu trimestrul anterior. Astfel, deși la nivel european, prețurile au crescut cu 1,5% în perioada de referință, pe plan local s-a remarcat o scădere de 0,7%.

Locuințe mici, după buget

În timp ce țara noastră stă cel mai bine din Uniune la numărul de proprietari, situația este diametral opusă când vine vorba despre codițiile de locuit. Aproape jumătate dintre români locuiesc în gospodării supraaglomerate, dar procentul acestora este în ușoară scădere.

Locuința reprezintă un generator important de cheltuieli pentru români. Un procent de 16% dintre aceștia declară că alocă peste 40% din veniturile lunare cheltuielilor legate de locuință.

Aceste informații provin din cele mai recente statistici privind locuințele din Europa, realizate de Eurostat.

Foto © Wavebreakmedia Ltd 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: