Stiri Tech

Românii de la CryptoDATA au lansat în spațiu un satelit experimental

10 iul. 2020 2 min

Românii de la CryptoDATA au lansat în spațiu un satelit experimental

Reading Time: 2 minute

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă, pe 9 iulie, primul ansamblu de echipamente pentru a testa comunicarea globală criptată Voice Over Blockchain Protocol.

Satelitul experimental, purtat de un balon meteo, a ajuns la o altitudine de aproximativ 38.800 m. Lansarea realizată din localitatea Stâlpu, județul Buzău, face parte dintr-un efort al echipei CryptoDATA de a trimite în spațiu o rețea de sateliți ce implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain.

CryptoDATA lansare satelit 1

Proiectul GLOBAR vizează crearea unei noi rețele globale pentru comunicarea și transferul de date între device-urile utilizatorilor utilizând protocolul de comunicare  VOBP (Voice Over Blockchain Protocol), dezvoltat și patentat de CryptoDATA.

„Proiectul GLOBAR reprezintă cel mai important asset al companiei noastre. Acest ecosistem este de fapt o rețea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt, reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări”, spune Ovidiu Toma, CEO al companiei CryptoDATA.

CryptoDATA lansare satelit 3

Lansarea balonului meteo este primul pas, pentru a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene. A fost un test preliminar înainte de lansarea pe orbită joasă a primului satelit de test, în februarie 2021. La acest proiect, CryptoDATA colaborează cu compania românească Autonomous Flight Technology, dar și cu companiile americane Momentus și SpaceX (deținută de Elon Musk).

CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc specializată în dezvoltarea tehnologiilor blockchain. Tehnologia de comunicare criptată VOBP dezvoltată de companie este în prezent implementată în smartphone-ul IMPulse K1 și laptopul WHIM care sunt, conform companiei, printre cele mai sigure dispozitive criptografice destinate publicului larg.

CryptoDATA lansare satelit 2

Unicitatea acestor device-uri este oferită de cheia fizică de criptare ce este deținută de utilizator, oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain.

„Până în prezent acest protocol nu a avut nicio breșă de securitate. Din acest motiv dorim să construim o rețea globală care să aibă la bază acest protocol. Lansarea balonului am făcut-o în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele în Februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbită joasă a pământului”, adaugă Ovidiu Toma.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: