Companii Stiri

Romanii ies la restaurant mai des ca polonezii

12 iul. 2016 2 min

Romanii ies la restaurant mai des ca polonezii

Reading Time: 2 minute

Numarul romanilor care prefera sa manance la restaurant este cu 40% mai mare decat al polonezilor, diferentele dintre acestia fiind remarcate si la nivelul notelor de plata, unde romanii, din nou, ii depasesc pe polonezi cu circa 10 procente, arata un studiu realizat de Gusto Dominium, unul dintre lanturile de restaurante de origine poloneza din Romania.

Potrivit studiului studiului, aproximativ 300 de persoane ajung zilnic in restaurantele Gusto Dominium din Romania, in timp ce traficul mediu zilnic din locatiile din Polonia este de circa 200 persoane. Mai mult, si notele de plata ale romanilor sunt mai mari, bonul mediu in restaurantele de pe plan local fiind de 60 lei, in timp ce polonezii se situeaza in jurul valorii de 55 lei.

De asemenea, 70% din totalul sortimentelor de pizza preparate in cadrul celor opt locatii Gusto Dominium de pe plan local sunt servite in incinta restaurantelor, in timp ce doar 30% sunt livrate la domiciliul ori la biroul clientilor. Pe de alta parte, in Polonia, doar 35% dintre clienti prefera sa iasa la restaurant, restul optand pentru delivery. De altfel, in ceea ce priveste modalitatea de comanda, polonezii aleg, in proportie de 70%, solicitarile telefonice, desi, spre deosebire de romani, au la dispozitie si posibilitatea de a comanda online direct de la restaurant.

„In ambele cazuri, pizza ramane preparatul preferat, iar gustul dulce al mancarurilor primeaza. In plus, remarcam apetitul ambelor popoare pentru carne, doar 20% dintre preparatele comandate fiind vegane atat in Romania, cat si in Polonia. De asemenea, pe langa afinitatea pentru dulce, la romani observam si o inclinatie catre mancarurile picante, in timp ce polonezii opteaza des si pentru sortimente culinare care contin usturoi”, a declarat Lukasz Kuzniar, Director de Dezvoltare al Gusto Dominium Romania.

In topul celor mai comandate sortimente de pizza, pe plan local se remarca Pizza Fanilor, Capriciosa si Quattro Stagioni, in timp ce polonezii opteaza, pe langa Capriciosa, si pentru pizza Dominium si Margherita.

Gusturile sunt identice in ceea ce priveste preferinta pentru paste, unde Carbonara, Bolognese si pastele asortate cu ciuperci sunt cele mai comandate preparate atat de romani cat si de polonezi.

In ceea ce priveste cea mai aglomerata perioada a zilei, in restaurantele din Romania, cel mai mare trafic se observa in intervalul pranzului, in timp ce locatiile poloneze se bucura de mai multi clienti dupa terminarea programului de lucru.

Referitor la criteriile in functie de care clientii aleg un restaurant, reprezentantul companiei explica faptul ca, atat in cazul romanilor, cat si al polonezilor, cel mai important aspect este amplasarea spatiului in apropierea unui centru de interes, fie acesta locul in care isi desfasoara activitatea, un complex comercial sau un spatiu destinat divertismentului.

Cine si cat lasa bacsis

La nivelul asemanarilor dintre cele doua popoare, studiul Gusto Dominium arata ca, in ambele cazuri, cel mai activ segment de clienti este reprezentant de persoane cu varste cuprinse intre 25-50 ani, barbati si femei in egala masura, care au un loc stabil de munca si obtin venituri medii spre mari. Dintre acestia, barbatii sunt cei care ofera mai des bacsis ospatarilor, valoarea acestuia reprezentand in ambele tari circa 10-15% din totalul comenzii.

„In acest sens, mentionam ca diferenta dintre zlotul polonez si leul romanesc este infima, de doar 0,02 lei. Astfel, desi valoarea bacsisului este egala in cele doua cazuri analizate, romanii ajung totusi sa scoata mai multi bani din buzunare, intrucat si notele lor de plata sunt mai mari, comparativ cu ale polonezilor. Singura diferenta se remarca la nivel de TVA, insa conform legislatiei in vigoare, Romania s-a apropiat de Polonia”, a completat  Lukasz Kuzniar.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: