Management Stiri

Românii rămân conectați la job și în vacanță

18 iul. 2019 2 min

Românii rămân conectați la job și în vacanță

Reading Time: 2 minute

Angajații români își petrec concediu cu gândul la job și doar unul din cinci se deconectează complet în concediu.

Cu toate că marea majoritate a angajaților din țară consideră că o vacanță liniștită cu familia sau prietenii în care să se deconecteze are un impact direct asupra performanțelor la job, doar unul din cinci reușește să se detașeze complet și să se bucure de vacanță fără să stea cu gândul la birou, potrivit unui studiu realizat de portalul de recrutare online BestJobs. Marea majoritate a respondenților (patru din cinci) rămân conectați la job, pentru că sunt sunați de colegi sau de șefi în zilele libere și uneori chiar trebuie să lucreze din concediu. Potrivit studiului, aproape 21% dintre angajați știu că va fi nevoie să lucreze dacă apar urgențe, însă mizează că astfel de situații vor fi rare și nu le vor consuma mai mult de câteva ore din tot concediul. Mai mult, zece procente dintre participanții la studiu sunt convinși că va fi nevoie să lucreze cel puțin două ore în fiecare zi de vacanță, iar 14% nu știu ce le rezervă jobul în perioada concediului.

O altă concluzie interesantă a studiului realizat de BestJobs este că aproape 20% dintre angajați susțin că le este imposibil să se deconecteze complet, chiar și atunci când nu sunt sunați de colegi sau de șefi, pentru că se gândesc cu groază la ce îi așteaptă când revin la birou. Alți 9% susțin că simt o presiune din partea șefilor să mențină contactul cu jobul chiar și atunci când sunt plecați  și tot atâția recunosc că aleg să nu stea departe de job în zilele libere de teamă să nu rămână în urmă, motiv pentru care alocă timp în fiecare zi cel puțin pentru a verifica mailurile și, de multe ori, inclusiv pentru a răspunde la cele mai importante dintre ele. Nu e de mirare, așadar, că 7% dintre angajați spun că nu reușesc să se relaxeze complet niciodată când sunt în vacanță, iar peste 26% spun că ajung să se simtă relaxați abia spre finalul vacanței.

Simptome post-concediu: productivitate mai scăzută și stres mai mult

În aceste condiții, la întoarcerea din vacanță, aproape jumătate dintre respondenții la sondajul BestJobs spun că au mai multă energie și doar unul din trei se simte mai productiv, în timp ce nivelul de stres este mai mic decât înainte de vacanță pentru aproximativ doi din cinci. Pentru aproape o treime dintre angajați, primele zile de după concediu sunt dificile și stresante, fiind nevoie de eforturi suplimentare pentru a relua activitatea și a se pune la curent cu cele petrecute în perioada vacanței.

Vara aceasta, majoritatea angajaților români (53%) au afirmat că au planificat două săptămâni de vacanță, iar aproape 17% între două și trei săptămâni. La extreme, 14% dintre respondenți au doar o săptămână de vacanță, iar 9% chiar mai mult de trei săptămâni. Aproape jumătate au concediul în august, iar unul din cinci sunt în concediu chiar în această perioadă, în iulie. Alți 15% preferă să își ia liber în septembrie, iar 5% au fost deja în vacanță în iunie. Puțini, circa 4%, afirmă că nu își vor lua deloc concediu până la finele anului, din diverse motive.

Foto:© Puhhha | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: