Românii sunt antreprenori 2025: RongoDesign, My Secret Land și BAClass sunt cele trei startupuri câștigătoare
Reading Time: 5 minuteRongoDesign, My Secret Land și BAClass sunt cele trei startupuri care au câștigat competiția „Românii sunt antreprenori” (RSA), care a avut loc pe 15 mai 2025, la Radisson Blu Hotel București. Evenimentul a fost susținut de Pluxee și organizat de Startarium.
Cele trei startupuri câștigătoare au pitchuit în fața unui juriu format din investitori și profesioniști din mediul de business.
Câștigătorii Românii sunt antreprenori 2025

Locul 1: RongoDesign (companie biotehnologică ce dezvoltă materiale izolatoare pe bază de miceliu, oferind o soluție alternativă și durabilă pentru construcții cu emisii reduse de carbon) a primit premiul cel mare, în valoare de 26.000 de euro + o bursă Fast Track de la BiSM, în valoare de 5.500 de euro.
Locul al doilea: My Secret Land (platformă de cărți personalizate pentru copii) – 16.000 de euro + o bursă Fast Track de la BiSM, în valoare de 5.500 de euro.
Locul al treilea: BAClass/XClass (platformă care oferă un program complet de pregătire pentru examenul de Bacalaureat) – 8.000 de euro + o bursă Fast Track de la BiSM, în valoare de 5.500 de euro.
104 startupuri s-au înscris în competiție până pe 16 aprilie, data-limită pentru aplicare.
„Mă bucur că Pluxee susține, pentru al doilea an consecutiv, competiția Românii sunt antreprenori. Este o inițiativă care reflectă angajamentul nostru de a sprijini antreprenoriatul românesc și dezvoltarea durabilă a sectorului IMM. Cu peste 70% dintre clienții noștri provenind din rândul IMM-urilor, suntem conectați zi de zi la realitatea acestor afaceri, le înțelegem provocările și căutăm să fim un partener de încredere în fiecare etapă a dezvoltării lor. Credem cu tărie că, dincolo de soluțiile personalizate și inovatoare pe care le oferim angajatorilor români, adevărata noastră contribuție vine din modul în care reușim să încurajăm și să inspirăm. Curajul este un ingredient esențial în orice demers antreprenorial – curajul de a începe, de a merge mai departe, de a crede în viziunea ta chiar și atunci când drumul devine dificil. Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților pentru determinare și pentru contribuția valoroasă pe care o aduc economiei locale”, a declarat Doris Dezzani, Chief Marketing Officer Pluxee România.
Competiția s-a adresat startupurilor din România și din diaspora, cu o vechime între doi și cinci ani și venituri înregistrate timp de cel puțin un an. Premiile acestei ediții au avut o valoare totală de 50.000 de euro.
Partenerii evenimentului RSA 2025 au fost Pluxee și BRD Groupe Société Générale, cu susținerea Bucharest International School of Management, Kooperativa 2.0, Copera și Trend Consult.
Cum s-a desfășurat competiția „Românii sunt antreprenori” 2025
Semifinala s-a desfășurat în prima parte a zilei de 15 mai, în format de roundtable pitching (fără public), unde participanții selectați au susținut câte un pitch de cinci minute în grupuri restrânse. Evaluarea acestora a fost făcută de alți antreprenori prezenți la semifinală, precum și de un juriu format din profesioniști din ecosistemul antreprenorial și din mediul de business.
Dintre participanții la semifinală, șapte startupuri au fost alese pentru a intra în finala „Românii sunt antreprenori”. Cei șapte antreprenori și-au prezentat pitchurile în fața juriului, publicului, investitorilor, presei și altor lideri de opinie din mediul de business.
În plus față de startupurile câștigătoare, celelalte startupuri care au ajuns în finala competiției de pitching au fost:
- Alt.Real – platformă pentru alegerea unui sistem fotovoltaic pentru persoane fizice și IMM-uri;
- DEA Medicine – soluție SaaS B2B pentru transformarea furnizorilor tradiționali de asistență medicală în spitale virtuale complet digitalizate;
- QuickLegal – platformă ce automatizează recuperarea facturilor neîncasate;
- Ruuts.travel – platformă dedicată ofertelor de slow travel.
„Gândește creativ și acționează strategic, tema ediției din acest an a competiției Românii sunt antreprenori, poate fi o rețetă de supraviețuire și creștere în antreprenoriat. În cele șase ediții de până acum, am acordat peste 900.000 de euro în premii, am avut peste 340 de startupuri participante și aproape 90 de finaliști. Și de această dată, juriul a avut o misiunea grea, pentru că lista startupurilor calificate în semifinale și finală a cuprins afaceri din domenii diferite și diverse. Dincolo de criteriile de scalabilitate, de segmentele de activitate și de componentele businessurilor, jurații s-au uitat și la valoarea pe care aceste afaceri o pot aduce în piață, la doza de inovație sau la potențialul de a reuși pe piețele internaționale”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest & Startarium.
Juriul prezent la semifinală și la finală a fost format din investitori, antreprenori și experți: Alexandru Agatinei (CEO How To Web), Alexandru Lăpușan (CEO & Founding Partner Zitec), Alina Marchiș (Associate @Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare),Andrei Dudoiu (CEO & Cofondator SeedBlink),Cătălin Vasile (Chief Sales Officer NN Asigurări de Viață și Membru în Consiliul de Administrație NN Asigurări), Ciprian Harabagiu (Cofondator Decalex șiVicepreședinte TechAngels Romania), Cosmin Ochișor (Partner @GapMinder Venture Partners),Cristian Popa (Sales Director Pluxee România), Dan Călugăreanu (Partner @Early Game Ventures), Diana Ciobanu (Senior Associate @ Andronic and Partners), Doris Dezzani (Chief Marketing Officer Pluxee România), Felix Daniliuc (Head of SMEs @BRD Groupe Société Générale), Irina Ianculescu (Head of New Product Marketing & Growth @TotalSoft),Liviu Cadariu (Cofondator We For Real), Marius Mitroi (Innovation & Entrepreneurship Advisor @UEFISCDI), Mihaela Chifiac (Senior Manager SME @BRD Groupe Société Générale),Oana Nuță (Marketing&Corporate Image Manager @Exim Banca Românească), Radu Atanasiu (Associate Dean @BiSM),Raluca Ganea (Community Builder Growceanu/Cofondatoare Investors Club), Răzvan Crăciunescu (Head of Academic Community @Innovation Labs),Silviu Ștefan (Merchants and Partnerships Director@Pluxee România),Sergiu Neguț (Cofondator FintechOS),Sonia Fedorovici (Head of Legal & General Partner @ROCA X) șiVlad Gliga (CEO Rubik Hub/Președintele Consiliului Director @Asociația ROStartup).
Agenda RSA 2025
Sub sloganul „Gândește creativ, acționează strategic”, RSA 2025 a explorat echilibrul dintre intuiție și planificare – cele două abilități-cheie pentru orice fondator care urmărește să construiască o afacere sănătoasă și sustenabilă. O altă temă a acestei ediții a fost și starea de bine a antreprenorilor – cum se pot proteja de burnout, cum își pot susține echipele și cum pot construi un ritm sustenabil de lucru în ecosistemul românesc.
Astfel, RSA 2025 a inclus o serie de momente cheie care au oferit celor peste 400 de participanți inspirație și conținut aplicat: keynote-uri susținute de foști câștigători ai competiției, precum și de invitați speciali, un panel cu lideri de opinie despre succesul în antreprenoriat și factorii care îl influențează și patru masterclassuri coordonate de profesioniști din mediul de business.
Cele patru masterclassuri au fost: „Cum să construiești o strategie de social media eficientă”, susținut de echipa Kooperativa 2.0; „STELL*R Leadership Model”, prezentat de Robert Iancu, a explorat modul în care cultura organizațională influențează rezultatele echipelor; „Brand building pentru antreprenori”, facilitat de Dana Nae Popa și Laura Iane (COPERA), a avut ca miză un exercițiu practic pe un brief real, cu un premiu de 16.000 de euro pentru soluția câștigătoare. Cel de-al patrulea masterclass, susținut de Iuliana Tiba de la BRD Groupe Société Générale, a adus în prim-plan sursele de finanțare pentru afaceri aliniate la obiectivele de mediu.
În paralel cu sesiunile de conținut, participanții au avut ocazia să interacționeze cu investitori, fondatori și lideri din ecosistemul de business în zona dedicată partenerilor de comunitate și să lucreze în Pop-up Hub powered by Impact Hub Bucharest, un spațiu creativ de colaborare activă disponibil pe tot parcursul evenimentului.
„Organizăm acest eveniment pentru că noi credem în antreprenori și în puterea lor creatoare și strategică pentru dezvoltarea economică și socială. Fondatorii de startupuri nu se mulțumesc să fie doar observatori, ci aleg să creeze, să inoveze, schimbe, să pună umărul. Avem nevoie, mai mult ca oricând de modele de business sănătoase pentru că ele au potențial să devină repere care să ne călăuzească înspre un viitor mai bun și mai luminos pentru noi toți, nu doar în mediul de afaceri, ci și în alte medii, astfel încât să ne bucurăm împreună de succesul unor afaceri românești care să ne facă cinste. Noi vom lupta sa înfăptuim un viitor mai bun și mai echitabil, pentru toți, alături de o comunitate vie, care ne-a fost încă o dată alături. Mulțumim partenerilor, membrilor juriului, tuturor participanților și, mai ales, le urăm succes tuturor fondatorilor curajoși”, a mai spus Oana Craioveanu.
Partenerii de comunitate ai RSA 2025 au fost Activize, Cluj Startups, Dev Talks, Impact Hub Bucharest, Innovation Labs, La French Tech Bucharest, Launch Romania, Leaders, Măgurele Science Park, ROStartup, SeedBlink, The Entrepreneurship Academy, Timișoara Startups, Transylvania Angel Network și XY Moldova.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz