Companii CSR Stiri

S-a lansat platforma care măsoară calitatea aerului din București

12 dec. 2019 2 min

S-a lansat platforma care măsoară calitatea aerului din București

Reading Time: 2 minute

Începând de azi, bucureștenii pot consulta platforma Aerlive care măsoară calitatea aerului, lansată în varianta beta de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U. Calitatea aerului este măsurată cu ajutorul a zece senzori poziționați în puncte cheie ale orașului, platforma propunându-și să integreze cel puțin 50 de senzori în 2020.

Senzorii folosiți se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și pot transmite date, în timp real, la distanțe de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea, datele înregistrate regăsindu-se sub formă de medii orare și zilnice.

Datele care sunt obținute de la cei zece senzori sunt apoi transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului iar acest indicator poate avea o valoare între 0 și 100.

În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va cuprinde și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2) și dioxid de sulf (SO2).

Concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice impuse de UE cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare, potrivit măsurătorilor platformei realizare în perioada 13 august – 3 decembrie.

Stația din Calea Moșilor a înregistrat cele mai multe depășiri (11 zile), în timp ce stația din Piața Sudului a înregistrat cea mai mare depășire, o valoare a PM10 de 123 µg/ m³ în condițiile în care limita europeană este de 50  µg/m³.

“Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă”, a declarat Ștefan Voinea, expert al Observatorului Român de Sănătate.

Totodată, Aerlive implică cetățenii în procesul de măsurare, începând cu februarie 2020 echipa proiectului urmând a distribui senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l țină în funcțiune pe o perioadă de minimum18 luni. 

Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platformă în timp real iar metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.

Proiectul Aerlive este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, un program de parteneriat cu comunitatea prin care sunt susținute proiecte menite să protejeze mediul înconjurător și calitatea vieții oamenilor finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.

Platforma este disponibilă online până la 1 martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua sa desfășoare teste și va strânge sugestii de la utilizatori.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: