Saatchi & Saatchi și editura Nemira lansează „Restart la Povești”, o inițiativă menită să readucă magia poveștilor în grădinițe și în școli
Reading Time: 4 minuteÎn ultimele zile, părinții din România au fost luați prin surprindere de promovarea unei așa-zise grădinițe revoluționare, Mira Kindergarten, care promitea un program educațional bazat 100% pe ecrane.
Grădinița a fost promovată intens în social media, pe Instagram și pe TikTok, printr-o serie de video-uri menite să demonstreze beneficiile expunerii celor mici la ecrane și să revolte prin absurditatea metodologiei folosite.
Această grădiniță nu există în realitate și a fost parte din campania inițiată de Saatchi & Saatchi România și editura Nemira pentru a trage un semnal de alarmă asupra unui fenomen real și îngrijorător: copiii sunt expuși la ecrane de la vârste tot mai fragede, iar cărțile, poveștile și interacțiunea umană rămân uneori în plan secund.
Patricia Kuhl, unul dintre cei mai importanți neurocercetători din lume, care realizează experimente cu peste 4.000 de bebeluși în fiecare an, a ajuns la concluzia că bebelușii cu vârste sub un an nu reușesc să învețe din interacțiunea cu un dispozitiv, ci din interacțiunea umană*.
Numeroase studii, printre care și studiul efectuat de Universitatea Calgary din Canada, au demonstrat că timpul crescut petrecut în fața ecranelor la copiii mici (1-5 ani) este asociat cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă și socială**. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca bebelușii sub 2 ani să nu petreacă deloc timp în fața ecranului, iar copiii în vârstă de 2-4 ani să petreacă maxim o oră pe zi în fața ecranului.
Din dorința ca acest fenomen tehnologic să nu prindă amploare, ca în cazul acestei grădinițe fictive, editura Nemira lansează „Restart la Povești”. O inițiativă prin care scriitorii, ilustratorii români și iubitorii de povești vor merge în grădinițe și în școli pentru a le citi copiilor și a le arăta că magia nu vine dintr-un ecran, ci dintr-o poveste spusă cu inimă.
„Restart la Povești” este mai mult decât un proiect educațional-cultural, este o formă de rezistență blândă, o pledoarie pentru copilăria trăită cu sens și cu prezență, pentru puterea cuvântului scris și rostit de a imagina lumi, de a deschide porți spre universuri nebănuite, de a-i face pe cei mici să viseze, să descopere, să imagineze și să se bucure de plăcerea lecturii.

„Totul a pornit de la o postare pe Facebook. În poză era un copil de maxim 2 ani, tolănit pe spate într-un cărucior, cu un telefon în mână. Deasupra pozei era scris “Niciodată nu e prea târziu”. I-am trimis acea postare directoarei mele de creație, Laura Belc, și i-am zis “Trebuie să facem ceva”. Amândouă suntem mame și înțelegem foarte bine provocările acestui rol, într-o lume din ce în ce mai dominată de tehnologie. Și nu, niciodată nu e prea târziu să ne reconectăm cu copiii noștri. Schimbarea pleacă de la noi. Și uneori începe cu o carte deschisă.” – Cristiana Petre, Senior Copywriter, Saatchi & Saatchi.

„Credem în puterea poveștilor de a stimula imaginația, creativitatea și curiozitatea copiilor și, nu în ultimul rând, de a le sădi valori morale. Cuvântul zidește lumea și o îmbracă de sens și de rosturi, ne ajută să o explicăm nouă și celorlalți, să o umplem de semnificații, să o înțelegem. Fără îndoială, în acest galop al evoluției tehnologice care ne transformă viața de la o zi la alta, generațiile viitoare trebuie să știe să folosească noile instrumente care vor face parte din viața lor, din normalitatea lor.
Ar fi nerealist să excludem folosirea ecranelor și a gadgeturilor, unele dintre acestea introduse deja în procesul educațional și demonstrându-și eficiența. Însă, ca în toate aspectele vieții noastre, este vorba despre măsură, despre echilibru. Credem cu tărie că oricât de mult s-ar schimba lumea, va exista întotdeauna loc pentru cărți, pentru lectură, pentru povești citite cu glas tare la ceas de seară.
Restart la Povești este, totodată, o invitație de a crește, împreună – educatori, învățători, scriitori, ilustratori, cititori, oameni de comunicare și oricine crede în puterea poveștilor –, o nouă generație de cititori. Plăcerea lecturii pornește întotdeauna de la o carte și o minte deschise.” – Ioana Rusu, PR Manager, editura Nemira.
Cei care doresc să se alăture inițiativei și să dea Restart la Povești în grădinița sau în școala copiilor lor, pot contacta editura la pr@nemira.ro.
Credits:
Saatchi Creative Hub
Laura Belc – Creative Director
Cristiana Petre – Senior Copywriter
Diana Dalimon – Senior Art Director
Robert Botezan – Junior Copywriter
Timeea Blaga – Junior Art Director
Radu Carata – Video editor
Laur Semeniuc – Head of Strategy
Georgiana Feriu – Digital Strategist
Paul Foltache – Senior Web Developer
Alexandru Tănase – Head of Social Media
Mihaela Prisecaru – Influencer Marketing Specialist
Cătălina Ungureanu – Junior Account Executive
Simona Zglimbea – Client Director
Nemira
Eli Bădică – Coordonatoarea imprintului n’autor, Nemira
Ioana Rusu – PR Manager
Cătălina Nicolau – Executive Director
Andreea Staicu – Digital Brand Manager
* https://www.unicef.org/romania/ro/povești/bebelușii-au-nevoie-de-oameni-nu-de-ecrane
** https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6439882/
Despre Saatchi & Saatchi România
Saatchi & Saatchi Romania este o agenție full service, parte din Saatchi Creative Hub, împreună cu The Geeks Bucharest. Din portofoliul de clienți fac parte ING Bank, Unilever (Magnum, Ben & Jerry’s, Algida, Dero), Sandoz, Secom și Philip Morris Internațional.
Despre Nemira
Nemira este una dintre primele edituri independente din România. A fost fondată în 1991 la București de Valentin Nicolau și este condusă de 10 ani de fiica acestuia, Ana-Maria Lotts Nicolau. Editură independentă curajoasă, Nemira are ca prioritate să aducă cititorilor povești puternice și idei provocatoare. Nemira traduce unii dintre cei mai populari și îndrăzneți scriitori din toată lumea, dar totodată încurajează generațiile noi și emergente de scriitori români prin n’autor, singurul imprint din România dedicat în totalitate scriitorilor autohtoni contemporani. În legătură permanentă cu cititorii, firul roșu al tuturor cărților publicate este #plăcerealecturii.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz