Stiri Companii Sustenabilitate

Saint-Gobain România lansează cea de-a treia ediție a Fondului de Carbon

10 apr. 2023 3 min

Saint-Gobain România lansează cea de-a treia ediție a Fondului de Carbon

Reading Time: 3 minute

Saint-Gobain România lansează cea de-a treia ediție a Fondului de Carbon, o campanie ce încurajează angajații să vină cu propriile idei pentru reducerea amprentei de carbon. Această campanie susține angajamentul Grupului de a atinge obiectivul stabilit – zero emisii de CO2 până în 2050. 

Având la bază prețul intern al carbonului fixat de Grup pentru investiții – 75 euro/tonă CO2, Fondul convertește o parte din emisiile de carbon în bani. Astfel, fiecare angajat este încurajat să propună cele mai bune inițiative, de la mici acțiuni de zi cu zi la investiții cu impact ridicat, oriunde lucrează. 

Principalul obiectiv al Fondului de Carbon este de a accelera reducerea emisiilor de CO2 non-industriale, adică cele provenite din afara proceselor de producție. Fondul de Carbon este astfel un instrument valoros care contribuie la atingerea obiectivelor Grupului în materie de sustenabilitate și protecția mediului.

„Anul acesta, Fondul de Carbon se concentrează pe idei care ne vor ajuta să reducem nu doar emisiile din procesele non-industriale, ci și consumul de energie la punctele noastre de lucru. Pentru prima dată de la lansare, se va acorda un premiu special pentru recunoașterea proiectului cu cel mai mare impact în materie de economii de energie. Într-un context marcat de o criză energetică în creștere, ediția din acest an răspunde unei duble provocări – neutralitatea carbonului și economiile de energie.”

Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România

În 2022, în regiunea Europa de Nord, din care face parte și Saint-Gobain România, Fondul de Carbon a finanțat 12 proiecte emblematice, precum și alte zeci de proiecte mai mici, bugetul total ridicându-se la peste 4 milioane de euro. Reducerea anuală estimată a emisiilor datorită acestor 12 proiecte este de 2.598 de tone pe an. 

La nivel local, s-au implementat deja o serie de propuneri, cum ar fi: înlocuirea becurilor tradiționale cu instalații LED în toate locațiile Saint-Gobain din România și instalarea de luminatoare pe acoperișul halei industriale Pietta Glass Working de la Vălenii de Munte.

De asemenea, panourile fotovoltaice montate la sol pe situl industrial Saint-Gobain Glass de la Călărași vor asigura o parte importantă  din necesarul de energie electrică al fabricii de sticlă, fiind evitate peste 2.400 tone CO2 pe an. Într-un context dinamic și volatil al pieței de energie, producția de energie electrică din surse regenerabile pe situl de la Călărași este o soluție sustenabilă care oferă predictibilitate asupra costurilor și, în același timp, o reducere semnificativă a amprentei de carbon. 

În 2021, Saint-Gobain România a demarat o investiție de 1,5 milioane euro, finalizată anul trecut, pentru tratarea și sortarea cioburilor de sticlă colectate, în vederea reciclării și utilizării acestora în fluxul de producție. Până la sfârșitul anului trecut, au fost evitate aproximativ 8.000 de tone de emisii de CO2.

Astfel, prin proiectele implementate până la finalul anului 2022, comparativ cu 2021, Saint-Gobain România și-a redus emisiile de carbon din domeniile de aplicare 1 și 2 (en. scopes) cu aproximativ 11.600 tone CO2.

Înființat în 2021 în Europa de Nord, Fondul de Carbon finanțează proiecte care au drept scop accelerarea reducerii emisiilor de CO2 non-industriale prin acțiunile cotidiene ale angajaților și investiții la punctele de lucru. Domeniile acoperite de aceste investiții sunt în principal legate de mobilitatea verde a angajaților, energiile regenerabile și creșterea eficienței energetice în amplasamentele Saint-Gobain.  

Saint-Gobain  

Lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile pentru construcții, Saint-Gobain proiectează, produce și distribuie materiale și servicii pentru piețele industriale și de construcții. Soluțiile sale integrate pentru renovarea clădirilor publice și private, pentru construcțiile ușoare și decarbonizarea construcțiilor și a industriei sunt dezvoltate printr-un proces continuu de inovare și oferă durabilitate și performanță. Angajamentul Grupului este ghidat de scopul său, „MAKING THE WORLD A BETTER HOME”.

În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Pietta Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv şi Chryso, cumulând peste 2000 de angajați în 14 situri industriale situate în Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni şi Ariceştii Rahtivani.

Photo © Paradee Paradee | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: