Finanțe Tech

Salt Bank: Când inovația este fundația businessului

17 mai 2025 3 min

Salt Bank: Când inovația este fundația businessului

Reading Time: 3 minute

Cine sunt oamenii din echipa de Inovație și Business a Salt Bank și cum funcționează o cultură de testare și experiment în domeniul banking.

Când am aflat că ne vom muta sediul, pentru o zi, în birourile unei bănci, primul meu gând a fost că nu ne vom integra prea bine în peisaj și că va fi o zi extrem de lungă și plictisitoare. Am rămas plăcut surprins însă să descopăr o atmosferă similară unui startup tech și nu una tipică organizațiilor din domeniul bancar, cu oameni creativi, pasionați de munca lor și cu un puternic mindset intraprenorial. Cum altfel aș putea descrie un grup de oameni flexibili, care inovează ca în antreprenoriat deși construiesc o bancă? Ca să vă dați seama ce loc important ocupă inovația în filosofia companiei, ar trebui să știți că Salt Bank are un departament special de „Inovație și Business”, unul orientat spre o cultură de testare și experiment care nu urmează rețete clasice, ci experimentează și ajustează în timp real, exact ca un startup tech.

„Noi experimentăm pentru a le oferi clienților cele mai bune produse. Greșim, învățăm din greșeli, ca să venim cu un produs și mai bun. Facem asta cu tot sufletul și sunt convinsă că asta face diferența”, mi-a spus în cadrul unui interviu Diana Vardohlip, Cards Product Owner, Salt Bank.

Atunci când construiești o bancă digitală de la zero, inovația nu este doar un simplu ingredient, ci este chiar piatra de temelie, fundația pe care se clădește întregul produs. Inovația nu numai că joacă un rol important și este esențială, ci este chiar parte din mindset-ul celor aproximativ 400 de angajați ai Salt Bank.

„Lucrurile se mișcă într-un ritm foarte alert și nu ai cum să rămâi în urmă, pentru că nu poți să mai ajuți clientul. Noi trebuie să adoptăm inovația astfel încât clientul să aibă cât mai puține aplicații bancare și să găsească tot ce este legat de zona financiară în aplicația Salt. De asta suntem atenți la inovație și adoptăm cât putem noi de repede soluții noi care să ajute clientul”, spune Elena Roibu, Product Owner Digital Lending, Salt Bank.

Tot ea povestește că, atunci când s-a angajat în banking, a învățat de la mentorii săi de pe atunci că „bancherul dă clientului umbrela când este soare afară și i-o ia înapoi când plouă. Eu nu am fost de acord cu asta și am simțit, când am venit aici, că nu facem deloc asta, din contră, suntem mereu lângă client”.

Acesta este și unul dintre motivele pentru care următorul an pentru Salt Bank va fi unul cel puțin la fel de plin, cu o mulțime de lansări noi. Din punctul de vedere al funcționalităților, în aplicație, utilizatorii vor avea o mulțime de surprize pentru că echipa de Inovație și Business lucrează de zor și urmează de asemenea și lansarea unor produse complementare, cum ar fi creditele pentru clienți sau investițiile în fonduri mutuale.

Să lansezi o bancă de la zero nu este tocmai ușor, iar provocările nu întârzie să apară, fie că este vorba despre gestionarea unor creșteri prea rapide, de formarea unei echipe de angajați sau de educarea clienților care poate nu înțelegeau că o bancă avizată de BNR poate exista și fără o interfață fizică.

„Odată cu acest proiect, definiția cuvântului «greu» a devenit alta pentru noi și cumva nu mai există greu, sunt doar momente care te provoacă intern și peste care știm că vom trece. A fost un an foarte interesant pentru noi, pentru că am văzut compania crescând de la zero. Este o șansă pe care foarte greu o ai în timpul vieții, să vezi cum o bancă se lansează de la zero. Pentru noi a fost o lecție de viață din care am învățat multe lucruri valoroase. Eram alte persoane acum un an”, spun Diana și Elena.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: