Finanțe Management

Salt Bank: Cine ține banca pe umeri

17 mai 2025 3 min

Salt Bank: Cine ține banca pe umeri

Reading Time: 3 minute

Am pătruns în culisele bankingului digital alături de reprezentanții departamentelor care formează „coloana vertebrală” a Salt Bank și am aflat cum poți fi agil și prietenos, dar serios și riguros în același timp.

Ce se întâmplă „în spate” când, în aplicația Salt Bank, apeși pe butonul prin care faci un schimb valutar sau realizezi o tranzacție? Cum se asigură banca digitală nu doar că procesul se întâmplă rapid și eficient, dar și că sunt respectate toate reglementările financiar-bancare și totul se derulează în siguranță absolută?

Aici intervin oamenii din departamente precum Operations, Risk, Compliance, Finance sau Contabilitate, care se asigură că cifrele dau rezultatul scontat de fiecare dată. Iar acest lucru presupune multă rigoare și atenție la detalii.

„Rigoarea n-are cum să lipsească pentru că, până la urmă, oferim aceleași servicii ca orice bancă și suntem într-un business în care, dincolo de servicii sau produse financiar-bancare, tranzacționăm încredere, fie că vorbim de securitate, fie că vorbim de procese operaționale”, spune Andreea Talpoș, HR Director al Salt Bank.

De aceea, și în procesul de recrutare, și în echipe curiozitatea este foarte importantă, alături de dorința de învățare. „La asta ne uităm permanent când căutăm noi colegi, dar asta căutăm și la noi: curiozitatea, ambiția de a învăța mai mult”, subliniază Eliza Coraș, Head of Compliance la Salt Bank. Tot ea adaugă că este o provocare importantă ca, dincolo de ceea ce se vede în aplicație, totul să se deruleze foarte rapid în relația cu clientul și cu partenerii Salt Bank. Nu este ușor să faci asta când trebuie, de exemplu, să respecți reglementările stricte din zona de prevenire a spălării banilor și, în același timp, să te asiguri că viteza tranzacțiilor este în concordanță cu așteptările clienților.

„Trebuie să creăm echilibrul perfect pentru a menține controlul și prudența, și în același timp să fim foarte rapizi în soluțiile oferite clienților și în a fi în pas cu businessul, tot timpul”, mai spune Eliza. De altfel, un factor diferențiator al Salt Bank este generarea de încredere pentru clienți și pentru asta banca are implementate soluții în zona de securitate și funcții de control pentru a asigura încrederea în toate serviciile pe care le oferă.

Iar asta presupune, dincolo de soluții tehnice inovatoare, oameni care să poată folosi tehnologia pentru a le oferi clienților ceea ce-și doresc. Doar că, fiind o bancă digitală, oamenii din spate nu sunt vizibili pentru utilizator, deși contribuția lor este decisivă pentru succesul Salt Bank. „Într-o bancă digitală produsul este foarte vizibil pentru client, în timp ce într-o bancă tradițională este foarte vizibil omul cu care interacționezi. Ce nu se vede la noi este omul din spate. Utilizatorii își imaginează că avem developeri software, dar nu-și dau seama că în spate, de fapt este și un User Experience, este și un User Interface, este și un om de la conformitate care se asigură că procesul de onboarding e ca la carte, în spate sunt oameni din zona de risc, oameni din zona de HR și din multe alte funcțiuni care există într-o bancă tradițională”, arată Andreea Talpoș.

Poate și de aceea, atât Andreea, cât și Eliza, mi-au mărturisit că cel mai important ingredient al succesului Salt Bank este echipa, formată din oameni care lucrează cu pasiune și au format o adevărată comunitate dornică să învețe mereu lucruri noi. „Avem o adevărată infrastructură de colaborare internă. Există o permanentă colaborare între echipele interne pentru a livra un produs, fiindcă sunt foarte multe departamente care lucrează la livrarea unei singure funcționalități din aplicație. La o singură funcționalitate pot fi mai multe integrări în infrastructura noastră, lucru care necesită foarte multe ședințe, planificare, roadmap zi de zi. Toată zona de project management și zona aceasta de livrare a funcționalităților reușește mereu ceva extraordinar”, conchide Eliza Coraș.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: