CSR

Sanatate in mintea copiilor

18 oct. 2010 < 1 min

Sanatate in mintea copiilor

Reading Time: < 1 minut

Sistemul de sanatate mintala pentru copii este orientat prea mult spre medicatie si prea putin spre terapie – este principala concluzie a cercetarii “Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din România”, realizata de Organizatia “Salvati Copiii”.

 

Sistemul este afectat si de numarul redus de specialisti. “În primul rând, serviciile sunt concentrate la nivel de spital de psihiatrie, unde rareori parintele isi duce copilul, unde ajung, cel mai adesea, patologiile foarte grave, nu neaparat cele mai frecvente, si unde interventia este bazata pe educatie. Nu se face terapie, nu se lucreaza in echipa terapeutica complementara –  psiholog, psihiatru, asistent social”, a spus Diana Stanculeanu, coordonatorul proiectului. 

In ceea ce priveste resursa umana, la nivel national exista 200 de psihiatri specializati in psihiatria copilului, ceea ce este total insuficient raportat la cei peste patru milioane de copii, din care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20% (900.000 de copii) au risc de a face o tulburare de sanatate mintala. 

Cele mai frecvente tulburari psihice la copii sunt anxietatea, depresia si ADHD, autismul si problemele de comportament care ar putea merge pâna la tulburari de conduita. Recomandarile organizatiei sunt legate de aprobarea strategiei de sanatate mintala pentru copii si adolescenti, introducerea unui modul de psihiatrie infantila in formarea medicilor de familie si deblocarea posturilor din domeniu. O alta recomandare se refera la decontarea serviciilor de psihoterapie de catre Casa de Asigurari de Sanatate si dezvoltarea de programe specifice adresate copiilor cu risc. “E nevoie de solutii care sa vina de la nivelul institutiilor centrale. Avem de doi ani in lucru o strategie de sanatate mintala pentru copii si adolescenti care nu a fost finalizata. Avem ministerele care subfinanteaza in mod flagrant toate cele trei sisteme: educatie, sanatate si protectie sociala”, a mai spus Diana Stanculeanu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: