fbpx
Antreprenori

Sanatate la puterea a treia4 min

22/06/2011 3 min read

author:

Sanatate la puterea a treia4 min

Reading Time: 3 minute

Clinicile mari pierd nota personala, se institutionalizeaza. Cei trei fondatori ai FamilyClinic nu-si doresc acest lucru. Nu vor sa construiasca o fabrica de servicii medicale, ci o adevarata clinica de familie, asa cum exista oriunde in strainatate.

MedLife a deschis primul spital privat de pediatrie din tara. Recent a fost inaugurat primul spital privat de oftalmologie din Romania, Europe Eye Hospital. La scurt timp de la finalizarea fuziunii cu Euroclinic, Centrul Medical Unirea si-a schimbat denumirea in “Regina Maria”. Toate aceste miscari pe piata serviciilor medicale nu au descurajat trei antreprenori care, in plina criza economica, au lansat un nou proiect in domeniul medical. Acum, la mai bine de cinci luni de la deschiderea portilor clinicii lor, sunt increzatori ca proiectul va fi unul de succes. Nu se tem de marile proiecte din domeniul medical deja deschise sau ce urmeaza a fi inaugurate. Nu si-au propus sa concureze cu marile clinici private. Au cautat sa intre pe o nisa aparte, cea a serviciilor medicale personalizate conform nevoilor pacientilor intr-o clinica de proximitate pentru cei care locuiesc in zona de nord a Bucurestiului. Nu se bazeaza pe abonamente, sistemul clasic de lucru in clinicile private din Romania, ci pe oferirea de pachete individuale si personalizate, in parteneriat cu companii de asigurari. Este o clinica pentru intreaga familie, cum ii spune si numele, FamilyClinic, dar cu accent pe pediatrie, poate si pentru ca unul dintre cei trei asociati, Daniela Taropa, este medic pediatru.

Ceilalti doi sunt Dan Popescu si Andrew Prelea, ambii manageri cu vechime in mediul de business. Dan Popescu lucreaza de mai multi ani in domeniul agriculturii si al produselor chimice la Aectra, iar Andrew Prelea are experienta in domeniul imobiliar in calitate de CEO al Ozone Homes si South Pacific Construction. FamilyClinic asigura toata gama de servicii astfel incat sa nu fie nevoie ca pentru o consultatie un pacient sa mearga intr-un loc pentru analize de sange si in alt loc pentru radiografie. In plus, la FamilyClinic, cabinetele sunt de doua ori mai mari ca spatiu decat un cabinet obisnuit, iar timpul alocat fiecarui pacient este aproape dublu. Cu accent pe servicii de pediatrie, clinica este strategic pozitionata intre trei scoli: Mark Twain International School, gradinita Olga Gudynn si American International School of Bucharest, in ideea de a avea un public captiv pe o distanta de mai putin de un kilometru. De altfel, clinica este un business in care numitorul comun sunt copiii. Copiii lui Andrew Prelea si ai lui Dan Popescu sunt elevi la aceeasi scoala, iar Daniela Taropa era medicul familiei Prelea. Asa s-au cunoscut si au ajuns sa puna la cale acest proiect.

Negocierile pentru contractul de inchiriere a spatiului au inceput in 2009, iar din primele luni ale lui 2010 se contura deja planul de business. Fiecare dintre cei trei a venit cu propria expertiza. “Individual am fi dat gres, impreuna putem avea succes”, spune Andrew Prelea. Multe clinici sunt deschise fie de medici care nu au experienta de business, fie de oameni de afaceri care nu au cunostinte medicale. Impreuna, cei trei imbina amele aspecte creand un mix echilibrat intre cunostinte medicale si cele de business.

Clinica a fost deschisa oficial in ianuarie 2011. Proiectul de investitie propriu-zis a fost demarat in septembrie anul trecut, moment din care spatiul a fost reamenajat si dotat cu toate cele necesare pentru o clinica medicala. Dotarea clinicii s-a facut cu echipamente din Germania, Italia, SUA. Toate cabinetele au dotarile necesare pentru un examen clinic cat mai complet. La ora actuala, proiectul se afla in prima din cele trei faze investitionale pe care partenerii FamilyClinic le-au gandit pe termen mediu si lung. A doua faza presupune o investitie pentru deschiderea unei sectii de imagistica intensiva, plan ce ar putea fi demarat la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2012, in parteneriat cu un medic din Germania, cu vasta experienta in medicina nucleara.

Primul obiectiv al celor trei antreprenori pentru anul acesta este sa atraga 10.000 de pacienti si ajunga pe cash flow pozitiv. “Acest lucru se va intampla sfarsitul anului”, estimeaza Dan Popescu. In functie de cum se vor apropia de acest obiectiv, vor sti cand vor putea demara faza a doua a investitiei, astfel incat pana la sfarsitul anului suma totala investita ar putea sa fie de aproximativ 1 milion de euro. Dan Popescu este acum actionarul principal, partile care le revin celorlalti doi fiind direct proportionale cu investitiile facute. Pe termen lung, structura actionariatului clinicii este fluctuanta in functie de performanta businessului si a investitiei. Din punct de vedere administrativ, Daniela Taropa ocupa functia de director medical, Dan Popescu este presedintele companiei, iar Andrew Prelea se ocupa de coordonarea strategiei de new business, vanzari propriu-zis si marketing. Pe termen lung, planul este sa deschida mai multe astfel de clinici, insa nu in Bucuresti, ci in orase mari din Romania sau chiar sa se extinda in afara granitelor, la Sofia sau Belgrad

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *