Stiri Lifestyle

Savoare cu accent italian

14 sept. 2021 5 min

Savoare cu accent italian

Reading Time: 5 minute

În această toamnă, Nespresso invită iubitorii de cafea într-o călătorie în Italia pe urmele istoriei complexe a cafelei, odată cu lansarea a două noi sortimente din gama Ispirazione Italiana: Ispirazione Novecento și Ispirazione Millennio. Cele două sortimente noi sunt inspirate de stilurile italiene de prăjire a cafelei și de finețea profilelor aromatice pe care experții italieni le evidențiază cu măestrie.

Așa cum de-a lungul secolelor au apărut și s-au dezvoltat noi mișcări artistice, la fel au evoluat și stilurile de prăjire a cafelei. Astăzi, deși tradiția cafelei în Italia are rădăcini puternice, scena cafelei de specialitate înflorește și este primită cu entuziasm. Nespresso a dorit să evidențieze această dinamică și să pună în valoare atât gusturile și aromele tradiționale cât și pe cele moderne, astfel luând naștere Ispirazione Novecento și Ispirazione Millennio, adevărate capodopere ce elogiază stilurile italiene de prăjire a cafelei.

Dacă Ispirazione Novecento este inspirat de stilul clasic și de tehnicile tradiționale de prăjire a cafelei, Ispirazione Millennio este inspirat de noul stil de prăjire a cafelei de specialitate.

1

Alături de cele două noi sortimente de cafea în ediție limitată, sunt puse în valoare și ceștile din colecția „Lume”, realizate de designerul Federica Biasi. Colecția realizată de artista din Milano este o reinterpretare a celebrelor cești italiene de cafea și este perfectă pentru savurarea unei cafele ce aduce un omagiu tradițiilor de prăjire din țara de origine a artistei.    

Prăjirea cafelei ridicată la rang de artă

Ispirazione Novecento – O călătorie în timp, cu un sortiment inspirat de profilul cafelei italienești a secolului XX: mai intensă și amară

Italia: patria cafelei espresso, unde însăși definiția acestei băuturi își are rădăcinile, sub egida tradiției unui stil de prăjire lent și intens, preponderent dominat de cafeaua Robusta.

În acest espresso intens veți descoperi note aromatice condimentate și aspre ce amintesc de nuci coapte. Cu o bază de cafea din Brazilia, Novecento este îmbogățit cu exotismul boabelor de cafea Arabica și încununat cu intensitatea boabelor de Robusta din Africa de Vest, într-un amestec inspirat de istoria complexă a cafelei italiene.

Cu sortimentul Ispirazione Novecento, specialiștii Nespresso au dorit să recreeze cafeaua îndrăgită în Italia anilor ’40: o cafea tare, neagră, cu gust afumat, care reînvie atmosfera cafenelelor din acele timpuri. Pe atunci, prăjitoriile de cafea, aidoma cuptoarelor pentru pizza, funcţionau cu lemne. Prăjirea se realiza mai lent, iar soiurile de cafea utilizate pentru realizarea amestecurilor erau dictate de ce era disponibil pe piaţă: cu precădere cafea Robusta din vestul Africii, cafea Arabica din estul Africii şi cafea Arabica din Brazilia.

O tuşă exotică adusă amestecurilor realizate în acele vremuri a fost cafeaua din Yemen, una dintre primele cafele Arabica comercializate la scară largă. Ingredientele utilizate şi modalitatea de prăjire au creat o cafea cu aciditate scăzută, corpolentă, cu o textură densă, cu un strat generos de cremă întunecată şi un gust amărui intens, persistent. Acesta era gustul care prevala în acele vremuri în Italia.

Ispirazione Millennio – Un pas către modern, cu un sortiment inspirat din noile tehnici folosite de specialiștii în prăjire, urmând trendul cafelelor de specialitate

Italia: patria modei şi a inovaţiilor, unde noul val al cafelei de specialitate răstoarnă tradiţiile consacrate, explorând note aromatice noi, cu o aciditate mai ridicată, dar la fel de plăcute şi de intense. Inspiraţi de acest trend, Nespresso invită iubitorii de cafea într-o călătorie în care pot savura notele fructate ale noului mileniu.

Boabele de cafea Arabica din Brazilia şi Colombia au fost prăjite mai uşor pentru mai puţin timp. Alături de ele s-au adăugat boabe de cafea Arabica din India pentru a-i conferi amestecului note aromatice contemporane. Rezultatul este o cafea echilibrată, cu o intensitate plăcută şi note condimentate, aciditate uşoară şi subtile note fructate.

Cel mai mare lanţ global de cafenele a fost inspirat – la fel ca Nespresso – de cafenelele de tip bar, cu locuri în picioare, consacrate odinioară în Italia. Tradiţia în acest lanţ de cafenele consta în prăjirea intensă a boabelor de cafea Arabica, acestea fiind de altfel şi mai uşor disponibile pe coasta de vest a Americii. Ulterior, oferta acestora s-a deplasat şi mai mult înspre teritoriul reţetelor de cafea cu lapte. Lucrurile s-au schimbat la polul opus în America la începutul anilor 2000, când gustul uşor fructat şi aciditatea unor soiuri de cafea Arabica au început să prevaleze și astfel a luat naștere un trend diferit în ceea ce privește prăjirea intensă şi utilizarea soiurilor de cafea Robusta specifice tradiţiei din Italia, cât şi în ceea ce privește prăjirea intensă preferată pe coasta de vest a Americii. Ascensiunea acestui trend, odinioară nişat, a cuprins până la urmă, inevitabil, şi Italia.

Astăzi, sortimentul Millennio explorează acest trend nou, permiţând cafelelor Arabica din Colombia să aducă mai multe note aromatice fructate în ceaşcă. Într-o lume interconectată, trendurile călătoresc şi iau amploare, iar prăjitoriile și cafenelele din Italia care au inspirat crearea sortimentului Millennio au lăsat şi ele în urmă calea bătătorită a sortimentelor de cafea prăjite intens şi a amestecurilor bazate pe o cantitate ridicată de cafea Robusta, reinventându-se cu sortimente noi, revigorante.

Inspirație pentru acasă: rețete de cafea

Specialiștii Nespresso România vă propun două rețete delicioase prin care puteți să puneți în valoare cele două sortimente în ediție limitată din gama Ispirazione Italiana.

Limited Edition Novecento Almond Lemon Brulee High Res monogram scaled

Almond Lemon Brûlée – cu Ispirazione Novecento

Ingrediente necesare:

100ml lapte semidegresat

1 capsulă Nespresso Ispirazione Novecento

3g zahăr brun

Fulgi de migdale

Coajă de lămâie

Mod de preparare:

  1. Turnați 100ml de lapte semidegresat în dispozitivul Nespresso Barista. Selectați funcția Cappuccino și și apăsați butonul de start. Alternativ, folosiți un mixer sau un shaker.
  2. Într-un pahar, extrageți ristretto (25ml) sortimentul Ispirazione Novecento.
  3. Adăugați spuma de lapte deasupra cafelei cu ajutorul unei linguri.
  4. Presărați 3g de zahăr brun deasupra spumei de lapte și caramelizați-l cu ajutorul unei torțe.
  5. Decorați cu fulgi de migdale și cu puțină coajă de lămâie, pentru un plus de aromă și prospețime.
Limited Edition Milennio Padova Style Cocoa High Res monogram scaled

Padova Style Mint Cocoa – cu Ispirazione Millennio

Ingrediente necesare:

100ml lapte semidegresat

1 capsulă Nespresso Ispirazione Millennio

5ml sirop de mentă

Frunze proaspete de mentă

Pudră de cacao

Mod de preparare:

  1. Turnați 100ml de lapte semidegresat în dispozitivul Nespresso Barista. Adăugați 5ml sirop de mentă. Selectați opțiunea “Café Viennois” și apăsați butonul de start. Alternativ, folosiți un mixer sau un shaker.
  2. Într-un pahar, extrageți espresso (40ml) sortimentul Ispirazione Millennio.
  3. Adăugați spuma de lapte deasupra cafelei cu ajutorul unei linguri.
  4. Decorați cu frunze proaspete de mentă și pudrați cu puțină pudră de cacao.

Cele două sortimentele de cafea, în ediție limitată, din gama Ispirazione Italiana sunt disponibile în toate magazinele Nespresso, cât și online, pe www.nespresso.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: