Finanțe Interviuri

Secretele unei economii remarcabile

19 mart. 2019 2 min

Secretele unei economii remarcabile

Reading Time: 2 minute

Am încercat să aflăm rețeta succesului economic israelian, așa că am analizat motoarele de creștere și punctele tari, dar și vulnerabilitățile unei economii tinere care nu a dus lipsă de provocări.

Cum construiești din nimic o putere regională, țara startup-urilor și a spiritului antreprenorial și o economie cu rezultate remarcabile, într-un context geopolitic complicat și cu vecini nu tocmai prietenoși? Am întrebat-o pe șefa Misiunii economice israeliene în România care este secretul dezvoltării economice a țării. “Astăzi, economia israeliană crește rapid, înregistrând per­formanțe macroeconomice și fiscale, iar comerțul bilate­ral dintre România și Israel este înfloritor, iar cele două țări cooperează cu succes în domenii precum securitatea cibernetică, agricultura, ener­gia și multe altele”, spune Bareket Knafo. Dar, deși tehnologiile inovatoare israeliene permit crearea apei din aer, puterea economiei israeliene n-a apărut de nicăieri, ci datorită unei combinații unice a trei piloni, arată șefa misiunii economice israeliene în România.

Primul este atitudinea cons­tructivă în fața eșecului. Înțelegerea faptului că eșecul este o parte inseparabilă a modelului de afaceri a mo­delat metodele de gestionare a riscului atât în sistemul privat israelian, cât și în sistemul de stimulente din sectorul pu­blic. Spre exemplu, Autoritatea Israeliană pentru Comerț Exterior alocă fonduri speciale și oferă mentorat și asistență companiilor israeliene care doresc să își extindă activitățile pe piețele internaționale. În acest fel, guvernul israelian devine un partener de afaceri cu experiență, cu o perspectivă mai largă asupra pieței și cu abilitatea de a elimina paralizanta frică de eșec.

În al doilea rând, angajamentul ferm al Israelului față de dezvoltarea internațională este unul dintre cele mai puternice motoare de creștere. În ebraică este numit “Tikkun Olam” – vindecarea rela­ției cu lumea. Împărtășind cunoștințele israelienilor și unin­du-și forțele cu instituțiile financiare internaționale (cum ar fi BERD, Banca Mondială și altele), Israelul contribuie nu numai la mediul de afaceri, ci și la dezvoltarea lumii în general.

Nu în ultimul rând, structura simbiotică de neegalat a ecosistemului israelian. Guvernul israelian, sectorul privat și mediul academic sunt bine sincronizate și pe deplin angajate în ideea de Startup Nation. Acest lucru ar putea explica modul în care unele dintre cele mai mari invenții israeliene au luat naștere în mediul academic sau au fost sprijinite de guvern și, de asemenea, de ce Israelul are cel mai mare procent de angajați în cercetare și dezvoltare din lume.

“Povestea miraculoasă a economiei israeliene este o poveste a necesității, a îndrăznelii și a eforturilor continue de autoîmbunătățire” – Bareket Knafo, șefa misiunii economice israeliene în România

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: