Interviuri Tech

Petrică Ruță, Siscale: Securitate IT cu AI românesc

25 iun. 2021 4 min

Petrică Ruță, Siscale: Securitate IT cu AI românesc

Reading Time: 4 minute

Locuiește la New York și conduce un startup cu ingineri software localizați în New Jersey, București și Timișoara. Petrică Ruță, fondatorul Siscale, dezvăluie planurile de dezvoltare ale companiei în urma unei runde de investiții de aproximativ un milion de euro pe Seedblink, precum și provocările mediului tech în pandemie.   

Cum reușește un startup cu sediul la New York să realizeze proiecte și în România?

Siscale a fost fondat în 2015 ca și companie de consultanță și servicii profesionale în domeniile IT și cybersecurity. În vara lui 2019 s-a născut ideea dezvoltării unui produs ce folosește inteligența artificială, mai târziu numit ­Arcanna.ai, menit să eficientizeze operațiunile din IT și cybersecurity cu ajutorul big data, automation și machine learning. Astfel, aș putea spune că Arcanna.ai a luat naștere ca rezultat al lucrului colectiv al inginerilor pasionați de tot ce înseamnă tehnologie și în special inteligență artificială. În momentul de față, printre clienții Siscale se numără Orange România și Summit Health, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din New York. O mare parte din colegi sunt în România, în București și Timișoara, ceea ce ne permite să adresăm cu ușurință și proiectele din țară. Colaborarea cu Orange a început prin Orange FAB, ulterior am dezvoltat împreună aplicații ce folosesc AI cu aplicabilitate în ­diferite domenii precum cybersecurity sau IoT. De altfel, odată cu lansarea Arcanna.ai am început să avem colaborări și cu alți clienți și parteneri din România.

Cât ați investit până acum în dezvoltare? Care sunt detaliile ­relevante ale noii platforme?

Până în momentul de față s-au investit aproape un milion de dolari, folosiți în principal pentru extinderea echipei, inovație, precum și dezvoltarea produsului pentru a fi gata de comercializare. Arcanna.ai este o platformă de cognitive auto­mation ce folosește inteligența artificială pentru ­automatizarea proceselor complexe, inclusiv a deciziei. Platforma combină trei elemente: rețele neuronale, auto­matizare și colectarea feedback­ului dinspre utilizator, acesta ­fiind ele­mentul inovator prin care reușim să facem o simbioză între om și mașină. Arcanna.ai ajuta experții din securitate să adreseze rapid și eficient problemele legate de atacurile cibernetice prin automatizarea task-urilor manuale și repetitive specifice operațiunilor de securitate ale companiilor. Soluția noastră se poziționează ca ­asistent al echipei de securitate reducând până la 90% timpul alocat investigațiilor atacurilor ciberne­tice prin folosirea de algoritmi de deep learning și natural language processing. Odată cu sofisticarea din ce în ce mai avansată a atacurilor cibernetice apare nevoia critică de a utiliza soluții bazate pe AI pentru eficientizarea răspunsului la aceste atacuri. Arcanna.ai adresează problema majoră a lipsei de personal specializat din domeniul cybersecurity prin capacitatea să de a asimila experiența colectivă a echipei de-a lungul timpului.

Care sunt planurile de evoluție a startup-ului, în urma investițiilor?

Investiția va fi folosită în special pentru dezvoltare, mai ales că în prezent suntem în curs de validare a unui patent în SUA pentru această soluție. Ne bucurăm să ne listăm pe SeedBlink, o platformă care ajută atât de multe startup-uri de tehnologie să își continue creșterea. Până la sfârșitul anului planificăm lansarea Arcanna.ai ca soluție de tip SaaS (GCP și AWS), precum și achiziția primilor 20 clienți, pregătind astfel o rundă de finanțare de tip Serie A în 2022, ceea ce ar seta Siscale pentru succes la nivel global pentru următorii 2-3 ani.

Cum se prezintă mediul de startup din New York?

Mediul de business din New York este foarte dinamic și competitiv. Pentru un startup asta înseamnă atât avantaje, cât și dezavantaje. Dinamismul legat de achiziții și fuziuni de companii, precum și oportunitățile de colaborare cu cele mai mari companii din lume fac din NYC un playground interesant pentru un startup. Cred că este un pic mai greu pentru un startup să fie de succes în NYC comparativ cu Silicon Valley, însă diversitatea și nevoile clienților de aici sunt de multe ori unice, iar acest lucru reprezintă o oportunitate pentru un startup ca Siscale.

Care a fost impactul pandemiei asupra businessului?

Fără îndoială, pandemia s-a dovedit a fi dificilă pentru toată lumea, însă modul nostru de a lucra, încă dinainte de pandemie, ne-a ușurat adaptarea. Datorită faptului că suntem distribuiți geografic ca echipă încă de la început, ne-am adaptat relativ rapid la munca de acasă. Tool-urile de mesagerie și videoconferințe au fost esențiale pentru a păstra nivelul de colaborare din cadrul echipei și, mai nou, și în relația cu clienții și colaboratorii noștri. În același timp, datorită industriei în care activăm, au apărut și noi oportunități de business. Eficientizarea proceselor, nevoia accentuată de mone­tizare a datelor precum și de securitate cibernetică ne-au ajutat să avansăm în timpul pandemiei anumite inițiative critice ce vor trasa direcția Siscale în următorii 3-5 ani. Cred că cel mai important extras din toată această perioadă a pandemiei este modul în care echipa Siscale a reușit să se mobilizeze pentru a trece peste momentele dificile, cum anume am reușit să continuăm inovația și colaborarea astfel încât, acum, aproape de finalul acestei pandemii, să ne deschidem noi orizonturi.

Cum este acum viața la New York?

De când a început pandemia aș zice că viața s-a schimbat un pic pentru noi, cei ce locuim în NYC Metro Area. Nu se mai simte vibrația celor aproape 20 milioane de locuitori ce fac naveta zilnic ori plăcerea de a încerca noi experiențe culturale pe care New York le oferă în mod unic în lume. În timpul liber îmi place să petrec cât mai mult timp cu copiii, cu prietenii, să gătesc ori să ies cu bicicleta în natură. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: