Opinii

Sfaturi pentru investitori în vremuri incerte

22 apr. 2020 3 min

Sfaturi pentru investitori în vremuri incerte

Reading Time: 3 minute

Din punctul de vedere al investitorilor, “vremurile” pot fi de trei feluri: prea liniștite și plictisitoare, tulburi și bune de speculat și “lebede negre” când poți pierde tot ce ai avut, sau câștiga averi impresionante.

de Dragoș Cabat, CFA

Investitorii sunt și ei, că toți oamenii, de mai multe feluri. Sunt cei care doresc un câștig decent din plasamentele pe care le fac și ca atare nici nu au o deschidere prea mare spre asumarea de riscuri. Acești investitori sunt mulțumiți să își plaseze cât mai mulți bani în titluri – fie ele acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, fonduri de investiții sau investiții alternative – cu un grad de risc mic sau moderat. Desigur, dacă apar oportunități pentru investiții mai riscante dar cu potențial mare de câștig raportat la riscul asumat, chiar și acești investitori își vor plasa o (mică) parte din bani în titlurile mai riscante.

Apoi, sunt investitorii mai “agresivi” care au o mai mare toleranță la risc și în consecință își plasează o mare parte a banilor disponibili în instrumente care pot aduce câștiguri mari, dar se pot transforma și în pietre de moară pentru portofoliul propriu… Acești investitori sunt îndrăgostiți de vremurile tulburi, atunci când consideră că abilitățile lor speciale de a alege oportunitățile de investiții cele mai bune le vor aduce randamente superioare. Desigur, experiența, datele statistice și mai nou teoria finanțelor comportamentale, ne spun că de multe ori acești investitori își supraevaluează calitățile de investitori și că ei îngroașă în fapt, rândul celor care pierd în vremurile tulburi. Dar, până la urmă, dacă nu ar exista investitori care pierd, cum s-ar îmbogăți Warren Buffett?

Mai există însă și un al treilea tip de investitori, cei care sunt împotrivă curentului. Acești investitori se hrănesc din convingerea că ei au cunoștinte superioare majorității, în consecință că piețele greșesc și că vor recunoaște acest lucru. Ei iau poziții pe piață așteptând că intuiția lor să fie validată mai târziu de masa de investitori și în acest fel să le ofere câștiguri substanțiale. Desigur, acești investitori suferă de dilema pe care Keynes a exprimat-o magistral: piețele pot rămâne iraționale mai mult timp decât poți rămâne to solvabil. Căci în majoritatea timpului, cei care aplică aceasta strategie pierd bani, în schimb își recuperează pierderile când și dacă apare un eveniment special de tip lebădă neagra (în cel mai bun caz) sau o corecție ordonată a piețelor, la care ei să fie printre primii participanți.

Așadar, comportamentul în această perioadă de incertitudini dată de criza de sănătate cauzată de virusul SARS-COV-2 depinde de categoria de investitor unde te recunoști. Criza actuală este una specială prin aceea că nu are cauze economice, financiare sau militare, precum crizele “obișnuite” din trecut. În plus, aceasta criză aduce pe lângă problemele din sistemul de sănătate – depășit în multe țări, probabil cu excepția Germaniei și poate a Chinei și Coreei de Sud – și o criză economică ce face să se prăbușească în același timp și cererea de bunuri și oferta și piața muncii. Pentru a contracara aceste efecte conjugate, băncile centrale și guvernele marilor economii ale lumii și-au arătat deja disponibilitatea de a arunca pe piață bani nelimitat și atât cât este nevoie, pentru a susține economia mondială, implicit piețele de capital.

Astfel, investitorii se află în fața unei dileme: deși evoluțiile economice ar sugera o cădere a piețelor financiare, suportul guvernemental și al băncilor centrale aproape că garantează o revenire rapidă și susținută a piețelor, desigur cu excepția companiilor din anumite sectoare – turism, aviație, auto, transporturi de pasageri, unele servicii – care vor avea o revenire mai lungă și dificilă. Așadar, pentru investitori incertitudinile pieței se combină cu cele ale politicilor monetare și fiscale, dar și cu cele politice și sociale la nivel mondial. O combinație toxică; recomand prudență maxima în investiții în perioada următoare.

Dragoș Cabat este membru în Consiliul Director al Asociatiei CFA Romania și are o experiență în domeniul financiar de peste 25 de ani. A lucrat timp de 5 ani în investment banking, apoi peste 7 ani în sectorul bancar, ca director de sucursală, trainer, economist șef și în administrarea  riscului, atât în zona finanțării companiilor, cât și pe segmentul de retail în băncile Unicredit, OTP și Citi. Din 2009, este co-acționar și administrează portalul financiar www.risco.ro și este președintele consiliului de administrație al Certinvest.

Dragoș Cabat deține un MBA din anul 1995, în cadrul Programului MBA Romano-Canadian și a obținut titlul CFA în anul 2000. A fost președinte și vicepreședinte al CFA Romania și a publicat numeroase articole în presa scrisă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: