Stiri CSR

Solaris va livra 20 autobuze electrice la Iași, în cadrul unui contract de aproximativ 12,5 mil. euro

16 apr. 2021 2 min

Solaris va livra 20 autobuze electrice la Iași, în cadrul unui contract de aproximativ 12,5 mil. euro

Reading Time: 2 minute

Compania poloneză Solaris Bus & Coach a semnat un contract cu municipiul Iași pentru livrarea a 20 autobuze electrice Solaris Urbino 12. valoarea contractului se ridică la 51,62 milioane de lei plus TVA (aproximativ 12,5 milioane de euro).

Procedura de achiziție a fost organizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În cadrul contractului, au mai fost achiziționate și șase stații de încărcare electrică rapidă și alte 20 stații de încărcare lentă. Stațiile de încărcare rapidă de 300 KW fiecare vor permite fiecărui vehicul încărcarea completă într-un interval de timp cuprins între 2 și 10 minute, iar cele lente încărcarea într-un timp de până la 6 ore. Termenul de livrare a vehiculelor este de maximum 22 de luni.

Cele 20 autobuze electrice sunt primele vehicule de transport public livrate de producătorul european în municipiul Iași. Autobuzele electrice Solaris Urbino 12 sunt dotate cu motoare electrice de 160 KW. Fiecare vehicul comandat are 12 m lungime, 2,55 m lățime și o înălțime de 3,48 m și poate transporta până la 82 de pasageri, incluzând 30 de persoane așezate.   

Autobuzele vor fi dotate cu un sistem audio-video de informare a călătorilor cu date despre orele estimate de călătorie, anunțarea stației sau alte informații privind traseul. Călătorii vor beneficia și de acces la Wi-Fi și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

Autobuzele vor fi echipate și cu un sistem de numărare a călătorilor cu senzori amplasați la fiecare ușă, care va permite operatorului de transport public să adune date relevante despre numărul de persoane care utilizează anumite rute, precum și cu un sistem de management al traficului catre transmite date în timp real de pe traseu către autobaza operatorului de transport public.

În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul în comun din Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare și Oradea, vehiculele electrice și hibrid fiind preponderente. De asemenea, peste 200 vehicule ecologice urmează să fie livrate în următoarele 12 luni către diferite municipalități din România.

Grupul polonez Solaris Bus & Coach a produs peste 20.000 de vehicule folosite în transportul public din sute de orașe europene în cei aproape 25 de ani de existență. În septembrie 2018, Solaris Bus & Coach s-a alăturat grupului spaniol CAF.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: