Finanțe Stiri

Stabilitatea fiscala, mai importanta decat nivelul taxelor

28 oct. 2015 < 1 min

Stabilitatea fiscala, mai importanta decat nivelul taxelor

Reading Time: < 1 minut

Impredictibilitatea masurilor fiscale si impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decat nivelul in sine al taxelor, intrucat impozitele ar putea creste la fel de usor cum au fost reduse, cand va creste presiunea pe buget, a declarat Ionut Dumitru (foto), presedintele Consiliului Fiscal.

“Noul Cod fiscal nici nu a intrat in vigoare si deja este schimbat (…) Este foarte importanta, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, daca predictibilitatea este la fel de mica”, a spus Dumitru la o conferinta organizata la BNR pe tema cresterii sustenabile.

Presedintele Consiliului Fiscal apreciaza ca impredictibilitatea este mult mai pentru mediul investitional decat nivelul taxelor. Acesta spune ca investitorii seriosi nu vor plasa banii pe termen lung in Romania daca nu gasesc predictibilitate si, chiar daca primesc cu bucurie masurile pe termen scurt, apreciaza mai mult reformele structurale.

„Romania sta bine la stabilitate in comparatie cu statele din jur, dar nu este suficient, pentru ca in continuare are o problema majora, respectiv infrastructura. Poti sa ai taxe mici, dar daca mediul de afaceri nu le considera predictibile nu o sa ai investitii pe termen lung, de la investitori seriosi”, a spus seful Consiliului Fiscal.

Dumitru a atras atentia ca Romania mai are probleme serioase la nivelul educatiei si al sanatatii primare, idee care a fost subliniata si de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el numind aceste domenii „infrastructura soft”.

„Nu este suficient sa cresti salariile profesorilor, ale medicilor, daca nu schimbi nimic in structura cu care sa isi poata face meseria. Dupa 10 ani de invatat (medicii – n.r.), sa iei un salariu decent este o preconditie, dar si sa iti faci meseria intr-un cadru care sa nu te deranjeze”, a spus presedintele Consiliului Fiscal.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: