Lifestyle Stiri

Stere Gulea, invitat special al Making Waves

26 nov. 2014 3 min

Stere Gulea, invitat special al Making Waves

Reading Time: 3 minute

Cea de-a noua editie a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, care va incepe pe 4 decembrie la New York, va cuprinde in program un portret dedicat regizorului Stere Gulea.

Din filmografia lui Stere Gulea, unul din cei mai importanti cineasti romani, vor fi prezentate in cadrul festivalului Sunt o baba comunista (2013), in premiera pentru publicul new-yorkez, si Morometii (1987).

ATT00170

Filmul Sunt o baba comunista va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center pe 5 si 7 decembrie, in prezenta regizorului si a actritei Ana Ularu, care joaca alaturi de Luminita Gheorghiu si de Marian Ralea.

Morometii va fi cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center, tot in prezenta autorului, pe 7 decembrie. Realizata in 1987, cine-adaptarea dupa binecunoscutul roman al lui Marin Preda ramane un reper fundamental in cinematografia romaneasca. Avandu-i in distributie, printre altii, pe Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Mitica Popescu si Florin Zamfirescu, filmul a primit dupa lansare numeroase premii din partea Asociatiei Cineastilor din Romania, iar Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la festivaluri din Italia si in Portugalia.

Morometii3_Victor Rebengiuc & Luminita Gheorghiu

“Pentru mine e o surpriza ca sunt invitat la New York, pentru ca stiu ca exista o cercetare de piata legata de ce ar putea interesa publicul de la Lincoln Center, un public de elita, care asteapta sa vada lucruri interesante din noul cinema romanesc,” spune Stere Gulea.

“Nu am avut pana acum posibilitatea sa stiu care ar fi asteptarile publicului american de la cinemaul romanesc, iar filmele mele din festival, Morometii si Sunt o baba comunista, nu sunt pe un trend estetic la moda. Prin ele, am incercat sa creez o lume autentica si vie si ramane de vazut daca asta mai spune astazi ceva. Am incercat sa vorbesc despre oameni, care, in masura in care capata chip si consistenta, poate mai emotioneaza,” explica regizorul.

Printre cele zece filme pe care Stere Gulea le-a realizat in cei patruzeci de ani de cariera, se numara doua din cele mai celebre adaptari literare din cinematografia romaneasca: Morometii (dupa romanul omonim al lui Marin Preda), Vulpe vanator (dupa volumul Hertei Müller Inca de pe atunci vulpea era vanatorul), dar si recentul Sunt o baba comunista, dupa romanul lui Dan Lungu. De asemenea, Stere Gulea a scris si regizat unul dintre cele mai puternice filme despre Revolutie, Stare de fapt si a coregizat documentarul Piata Universitatii – Romania, despre protestele din Bucuresti, dupa caderea regimului Ceausescu.

Programul complet Making Waves: New Romanian Cinema 2014 este detaliat in brosura festivalului, biletele fiind deja in vanzare la Film Society of Lincoln Center si Jacob Burns Film Center.

Si in acest an trailerul festivalului a fost realizat de compania Jump Cut din New York, specializata in realizarea de trailere pentru numeroase productii cinematografice si evenimente de gen, printre care New York Film Festival.

Cea de-a noua editie Making Waves beneficiaza, in premiera, de sustinerea celor mai importante asociatii profesionale din domeniul cinematografiei romanesti, Uniunea Cineastilor din Romania si Centrul National al Cinematografiei. Festivalul este posibil cu ajutorul Trust for Mutual Understanding, HBO Romania, Stefania Magidson – Blue Heron Foundation, ICON Production, Lark Play Development Center si John Eisner, precum si a numerosi donatori si sustinatori individuali. Printre acestia, se numara Lucian Pintilie, Adrian Ghenie, Serban Savu, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Daiana Voiculescu, Mihai Pop, Marius Bercea, Tim Nadasan, Radu Jude, Vladimir Tismaneanu, Ovidiu Sandor, Mona Nicoara, Tania Radu, Dan C. Mihailescu, Anca Fronescu, Anda Onesa, Miruna Coca-Cozma, Marius Stan, Vlad Iftinca, Ana Maria Sandu, Alexander Nanau, Andreea Valean, Radu Ciorniciuc, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Florin si Svetlana Mihailescu, Domnica Nasta, Mica Ertegun, Andrei Both, Daniela Codarcea, Andrew Solomon, Eva-Maria Preiswerk si Freundschaftsverein Schweiz-Rumänien, Richard Peña, Uberto Pasolini si multi altii.

Parteneri media: Hotnews, Mediafax, Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Cinemagia, Film Reporter, Veioza Arte, Decat O Revista, Sub 25, Think Outside the Box.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: