BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Steven van Groningen: Băncile sunt pregătite să susțină economia, dar populismul nu ajută cu nimic

14 mai 2020 2 min

Steven van Groningen: Băncile sunt pregătite să susțină economia, dar populismul nu ajută cu nimic

Reading Time: 2 minute

Băncile sunt pregătite să susțină economia, să ajute companiile și populația, dar populismul nu ajută cu nimic, a arătat Steven van Groningen, președinte & CEO al Raiffeisen Bank, într-o conferință de presă online, în care banca a prezentat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an.

“Băncile cu siguranță sunt parte din soluție când vorbim de criza cu care ne confruntăm acum, nu parte din problemă, ca la criza anterioară (criza financiară din 2008 n.r.)”, a spus van Groningen. El a arătat că bankingul se va schimba sub impactul COVID-19, procesul de digitalizarea s-a accelerat, acest trend se va menține în continuare, iar băncile împing înainte și susțin acest proces.

Dincolo de toate aspectele necunoscute care țin de criza COVID-19, clienții vor ca banii lor să fie în siguranță și să aibă acces ușor și simplu la ei. “Va fi nevoie imensă de credit pentru a sprijini clienții. Avem nevoie de banci și mai mult în viitor. Dar ne punem întrebarea de ce nivelul de intermediere financiară este așa redus, cum creștem capacitatea sistemului financiar bancar, ca să fim mai puternici și mai rezilienți la un șoc cum este acesta. Sper să vedem și alte discuții despre rolul sistemului bancar decât abordarea populistă pe care o vedem astăzi”, a spus CEO-ul Raiffeisen.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu alte cuvinte, a promulgat o variantă ”revizuită și adăugită” a legii dării în plată inițiată de senatorul Daniel Zamfir.

Întrebat cum se face că industria bancară riscă să fie pusă în genunchi de ideile unui singur parlamentar, Steven van Groningen a arătat că această situație este rezultatul lipsei de consultare între sectorul public – Guvern și Parlament și cel privat. El a arătat că nu se discută nici alte probleme importante, cum ar fi reluarea muncii după starea de urgență, legislația cu privire la telemuncă, spre exemplu, unde structurile partonale ar trebui să discute cu structurile sindicale și cu autoritățile, așa cum ar trebui să se facă într-o democrație.

“Obiceiurile sunt că fiecare sună pe fiecare (…) Nu suntem într-o democrație. Democrația nu înseamnă că cine câștigă alegerile face ce vrea 4 ani. Asta nu e democrație! Democrația este o structură în care dezbatem lucrurile care sunt importante în societate”, a spus Steven van Groningen.

O dezbatere importantă ar fi protejăm persoanele vulnerabile la COVID-19 sau păstrăm locurile de muncă și capacitatea economică, a exemplificat președintele Raiffeisen Bank, adăugând că  până acum nu și-a dat seama “ce vrem să facem cu sistemul bancar în România”.

Nu avem nevoie de bănci în România? A întrebat retoric Steven van Groningen, adaugând că dacă toți românii își pot deschide un cont în altă țără și își iau credite, și depozitele se duc tot acolo, asta e! “Sistemul bancar se va adapta, asta este direcția în care mergem”.

“Este o discutie, dezbatere. Să intrăm într-o normalitate, să dezbatem care este problema de rezolvat, cine este afectat”, a spus CEO-ul Raiffeisen Bank.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: