STRABAG crește portofoliul global de comenzi cu peste 8%. Comenzi de 653 mil. euro în România
Reading Time: 2 minuteSTRABAG SE a menținut un volum al producției stabil de 19,2 miliarde de euro în 2024 și a atins un nou record în ceea ce privește portofoliul de comenzi, depășind 25,3 miliarde de euro – un plus de 8% față de 2023. Profitul net după plata intereselor minoritare a crescut cu 31%, ajungând la 823 milioane de euro.
Portofoliul de comenzi a înregistrat o creștere semnificativă în Germania, în special în domeniul infrastructurii și ingineriei civile. Creșteri importante au fost raportate și în Polonia, Austria, Slovacia și România. Portofoliul de comenzi al STRABAG România a crescut cu 32%, ajungând la 653 de milioane de euro.
„În 2024, ne-am concentrat mai mult ca niciodată pe a construi pe termen lung: investind în metode de lucru mai bune, tehnologii mai inteligente și practici mai sustenabile. Încrederea pe care ne-o arată partenerii noștri confirmă că ne aflăm pe drumul cel bun și suntem încrezători că această tendință pozitivă va continua și pe parcursul anului 2025”, a declarat Herbert Schuster, commercial managing director la STRABAG România.
În România, compania este activă din 1991 și activează în toate sectoarele de construcții, în special în segmentele de infrastructură de transport, construcții de clădiri și inginerie civilă, precum și în proiecte de construcții de mediu, acoperind întregul lanț valoric al construcțiilor.
Proiectele STRABAG pentru România în 2025
Pentru anul financiar 2025, STRABAG SE estimează o creștere semnificativă a volumului de producție, până la aproximativ 21 de miliarde de euro. Această prognoză se bazează pe portofoliul ridicat de comenzi și pe contribuțiile așteptate din achizițiile recente, cum ar fi, Grupul Georgiou din Australia. Astfel, se preconizează o creștere a volumului de producție în toate segmentele operaționale în 2025.
În România, mai multe proiecte-cheie sunt programate pentru finalizare în 2025, printre care Podul Hobanat peste râul Someș din Satu Mare, modernizarea Aeroportului din Târgu Mureș și Varianta Ocolitoare Făgăraș — care este deja într-un stadiu de peste 90%.
Se înregistrează progrese și pe proiectele din sectorul imobiliar, precum clădirea de birouri The ARC din București și hub-ul academic din Timișoara destinat Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.
Un alt proiect de complexitate ridicată este modernizarea DN 73 între Câmpulung și Fundata – un tronson de 37,6 km caracterizat de teren dificil și întârzieri istorice. Gestionat de ARL Cluj (parte a Grupului STRABAG), proiectul presupune lucrări ample: lărgirea drumului, reabilitarea podurilor și reconstrucția unui număr considerabil de podețe. În ciuda provocărilor tehnice, lucrările avansează constant, reflectând angajamentul STRABAG pentru dezvoltarea unei infrastructuri moderne și durabile la nivel național. La nivel național, STRABAG rămâne dedicată livrării de proiecte de înaltă calitate, respectării termenelor de execuție și întăririi parteneriatelor locale.
Secțiune susținută de Raiffeisen Bank
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz