BizRemote by certSIGN Antreprenori Stiri

STUDIU: Majoritatea antreprenorilor nu renunță la angajați, deși întâmpină dificultăți

16 apr. 2020 2 min

STUDIU: Majoritatea antreprenorilor nu renunță la angajați, deși întâmpină dificultăți

Reading Time: 2 minute

Majoritatea companiilor mici și mijlocii nu au renunțat la angajați și nu au scăzut salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanșate de coronavirus

Un studiu realizat de Ingenius Hub a arătat că deși au dificultăți financiare și nu au rezerve pentru a se susține mai mult de una – două luni, IMM-urile au avut în general, pe lângă tendința de a menține toate locurile de muncă și pe acelea de a trece la digitalizare și de a se adapta pentru a menține un grad ridicat de funcționare, o strategie de menținere a salariilor angajaților. Majoritatea companiilor cu mai puțin de 50 de salariați, deși ușor adaptabile, nu au capacitatea să reziste fără sprijin imediat.

„Într-o criză de asemenea proporții, suntem înclinați să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem și prăbușirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentați să nu acordăm atenție firmelor mici, însă rezultatele parțiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple și cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai ușor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat și generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari” , a concluzionat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Din cele cca 550.000 de companii care funcționează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi și întreprinderi mici. Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie și aproximativ 2,5 milioane de salariați, cu o cifră de afaceri de aproape un miliard de euro pe zi.

La un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenții de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro și mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB s-ar salva aproape jumătate din economie și jumătate din locurile de muncă.

“O soluție parțială ar fi  lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din  alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC și POCU, care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și care, pentru o bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare”, mai spune Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Campania „Construim Împreună #ViataDupaCOVID19”, inițiată de Ingenius HUB prin intermediul rețelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a neliniștii înregistrate în toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizații non-profit, instituții publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste și corecte a situației, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autoritățile îndreptățite să aplice un set închegat de soluții adaptate la nevoile și așteptările reale ale mediului de afaceri.

Foto: © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: