fbpx
BizRemote Management Stiri

STUDIU: Recesiunea și somajul, cele mai mari temeri la nivel global3 min

21/05/2020 2 min read

STUDIU: Recesiunea și somajul, cele mai mari temeri la nivel global3 min

Reading Time: 2 minute

Scăderea economică imediată, ca urmare a efectelor pandemei Covid-19 domină percepțiile companiilor în materie de risc

Impactul economic și nemulțumirea socială vor crește în următoarele 18 luni, în situația în care liderii, organizațiile și decidenții nu vor coopera pentru a gestiona efectele pandemiei la nivel global. Pe măsură ce economiile repornesc, se creează posibiltatea de a asigura echitate și sustenabilitate pentru recuperare. Acestea sunt o parte dintre rezultatele raportului „COVID-19 Risks Outlook: A Preliminary Mapping and Its Implications”. 

Scăderea economică imediată, ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 domină percepțiile companiilor în materie de risc. Acestea variază de la o recesiune prelungită până la slăbirea capacității financiare a marilor economii, restricții mai ferme la circulația transfrontalieră de mărfuri și persoane și la prăbușirea piețelor emergente.

Din perspectiva legăturilor dintre riscuri, raportul atenționează asupra necesității de a acționa imediat împotriva unei avalanșe de șocuri sistemice viitoare, cum ar fi criza climatică, turbulențele geopolitice, creșterea inegalității sociale, sănătatea mentală, lacune în managementul tehnologiei și sistemele de sănătate aflate sub presiune constantă.

Aceste riscuri pe termen lung vor avea efecte grave și de anvergură pentru societate, mediu și managementul tehnologiilor avansate. Ele întăresc rezultatele publicate de Global Risks Report 2020, raport care evalua riscurile de mediu ca fiind printre primele cinci riscuri globale pentru următorul deceniu și, de asemenea, a avertizat asupra presiunii enorme asupra sistemelor de sănătate.

Această actualizare oferă o imagine preliminară a riscurilor familiare, care pot fi amplificate de criză și aduce în discuție posibilitatea apariției unor noi riscuri. Două treimi din respondenți au identificat o „recesiune globală prelungită” ca fiind preocuparea majoră pentru afaceri. Jumătate dintre respondenți au identificat ca îngrijorări semnificative: falimentele și posibilitatea de consolidare pentru industrie, eșecul în reclădirea industriilor și întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

Odată cu digitalizarea accelerată a economiei pe parcursul pandemiei, atacurile cibernetice și furtul de date reprezintă, de asemenea, amenințări majore, alături de prăbușirea infrastructurii IT – după cum indică mai bine de jumătate dintre respondenți. Perturbarea geopolitică și restricțiile mai dure impuse asupra circulației persoanelor și a bunurilor se află pe lista motivelor de îngrijorare.

Cel de-al doilea raport, Challenges and Opportunies in the Post-COVID-19 World se axează pe experiența și perspectivele decidenților, a oamenilor de știință și a cercetătorilor pentru a contura oportunitățile emergente de a construi o lume prosperă, echitabilă și durabilă.

„Criza a distrus vieți și resurse de trăi. A declanșat o criză economică cu implicații de anvergură și a dezvăluit inadvertențele trecutului. Pe lângă gestionarea impactului imediat al pandemiei, liderii trebuie să coopereze între ei și cu toate sectoarele societății pentru a face față riscurilor emergente cunoscute și pentru a putea construi reziliența împotriva necunoscutului. Avem parte de o oportunitate unică de a folosi această criză ca mijloc de a derula lucrurile în mod diferit și pentru a construi economii mai bune, mai durabile, mai rezistente și mai cuprinzătoare ”, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

Foto: © motortion | Dreamstime.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *