Companii Stiri

Sunt companiile pregătite pentru Transformarea Digitală?

10 apr. 2017 2 min

Sunt companiile pregătite pentru Transformarea Digitală?

Reading Time: 2 minute

Cel mai mare pericol al erei digitale îl reprezintă scăderea interacţiunii directe dintre oamenii, consideră directorii IT din România, potrivit unui sondaj realizat în timpul conferinţei CIO Council National Conference, ediţia a V-a, organizată pe 30 martie 2017 de CIO Council România şi Revista CARIERE. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 155 de participanţi cu funcţii de CIO, COO, manageri şi specialişti din domeniul IT, dintre care 84 de respondenţi.

Astfel, 38% dintre respondenţi au susţinut că scăderea interacţiunii directe dintre oameni este cel mai mare pericol al erei digitale. Dependenţa crescută de tehnologie a fost răspunsul indicat de 32% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 22% consideră că pierderea intimităţii reprezintă riscul iminent ce derivă din dezvoltarea fulminantă a tehnologiei. Doar 8% dintre directorii IT din România prezenţi la conferinţă văd conectarea permanentă la locul de muncă drept cea mai mare primejdie a erei digitale.

Cel mai mare obstacol

Era digitală aduce cu sine transformări inevitabile în toate industriile, iar companiile se confruntă cu diverse obstacole în a se adapta la noua realitate. Potrivit sondajului, cultura organizaţională este principala piedică în calea transformării digitale în cadrul organizaţiei în care lucrează pentru 43% dintre directorii IT care au răspuns la chestionar. La o depărtare destul de mare se află pregătirea personalului (23%), costurile prea ridicate (15%), tehnologia învechită (12%) şi procesele prea complicate, care nu pot fi automatizate (7%).

Companiile au început să ia serios în considerare schimbările aduse de dezvoltarea fulminantă a tehnologiei, dar şi consecinţele acestui fapt, astfel că iau măsuri. 35% dintre directorii IT care au participat la sondaj au precizat că firma la care lucrează are o strategie (roadmap) pentru dezvoltarea digitală, iar 26% au explicat că o foaie de parcurs este în curs de dezvoltare. Există, însă, şi companii care nu au o strategie pusă la punct, dar studiază problema (33%), iar 6% dintre participanţii la sondaj au mărturisit că nu au auzit de o astfel de strategie (6%).

Transformarea digitală aduce o presiune suplimentară şi creşte în acelaşi timp rolul unui CIO în companie. 31% dintre participanţii la sondaj consideră că acesta ar trebui să asigure o punte între abilităţile IT şi business-ul în sine, dar şi să acopere eventualul decalaj sau lipsa acestora.

De asemenea, 28% dintre intervievaţi au spus că misiunea CIO este aceea de a fi un agent al transformării, adică să schimbe cultura organizaţională ca să fie în acord cu digitalizarea, în timp ce 24% au susţinut că ar trebui să promoveze deschiderea spre o cultivare a inovaţiei. Doar 17% dintre directorii IT care au participat la sondaj au indicat că rolul primordial al CIO este să menţină relaţiile cu ceilalţi lideri de business în timpul acestui proces.

Îngrijorător, există şi companii (ce-i drept, puţine) care pur şi simplu aşteaptă ca această era digitală să treacă şi nu fac nimic în acest sens: 2% dintre participanţii la sondaj susţin că era digitală e doar un „buzzword”, nu o realitate.

Toate rezultatele studiului le puteţi vedea în documentul ataşat.

Mai multe informaţii despre a V-a ediţie a CIO Council National Conference puteţi găsi pe site-ul evenimentului: www.cioconference.ro.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: