Tech

Tehnologie a la Cluj2 min

28/04/2015 2 min read

author:

Tehnologie a la Cluj2 min

Reading Time: 2 minute

IBM si Samsung folosesc deja produsele unui startup din Cluj-Napoca care activeaza in zona tehnologiilor beacon.

Las Vegas, februarie 2015, MGM Grand & Mandalay Bay. Peste 20.000 de persoane au fost prezente la IBM Interconnect 2015, eveniment dedicat inovatiilor din domeniul mobilitatii, cloud computingului, securitatii si noilor tehnologii. Pentru ca participantii sa nu piarda conferintele sau workshopurile la care doreau sa participe si sa nu se rataceasca printre zecile de sali, IBM a apelat la o tehnologie made in Romania – 50 de dispozitive de tip beacon realizate de Onyx Beacon, o companie din Cluj-Napoca.

Solutiile companiei clujene au la baza standardul iBeacon lansat de Apple in toamna lui 2013. Dispozitivele de tip beacon transmit un semnal Bluetooth care poate fi receptionat de orice smartphone si, prin intermediul unei aplicatii, se poate traduce in diverse actiuni, cum ar fi, de exemplu, primirea unei notificari ca urmeaza sa inceapa workshopul la care v-ati inscris.

Onyx Beacon este o companie fondata de Roman Foeckl, cetatean german care a lansat la Cluj mai multe businessuri in IT, Marius Mornea si Bogdan Oros, care au un background de aproape zece ani in proiecte IT in Cluj-Napoca. Acestia au investit pana in prezent aproximativ 200.000 de euro in acest business, care are 17 angajati (full time sau colaboratori). Compania face si partea de hardware, dar si cea de software. “Am ales sa ne pozitionam cu o solutie completa pe piata, intrucat experienta noastra arata ca majoritatea clientilor prefera o solutie completa si integrata de la o singura sursa”, a declarat pentru Biz Bogdan Oros, CEO Onyx Beacon.

Compania a lansat in urma cu un an primul dispozitiv de acest tip, Beacon One, iar recent a inceput livrarile celui de-al doilea model, Enterprise, care este in prezent beaconul cu cea mai mare durata de viata a bateriei. Modelul Enterprise are buzzer, conexiune USB, alimentare duala baterie / cablu, senzor de temperatura, este waterproof si se poate monta atat prin lipire, cat si prin prindere cu suruburi. Designul dispozitivelor este realizat in Romania, iar productia se face in Shenzen, China. Onyx Beacon are deja clienti din peste 60 de tari, printre care IBM si Samsung (ambele pe piata din SUA). In Romania, compania are un proiect realizat cu Asociatia Tandem, Fundatia Vodafone si RATB, care va oferi o solutie de Smart Public Transport pe autobuze si troleibuze pentru persoanele cu dizabilitati de vedere din Bucuresti.

“Clientii nostri apreciaza soliditatea si designul beaconilor, complexitatea si stabilitatea capabilitatilor platformei si faptul ca facem o continua dezvoltare de features in functie de experientele si feedbackul clientilor”, spune Oros. Un alt punct forte este calitatea datelor analitice pe care sistemul de administrare a continutului (CMS) creat de Onyx Beacon le livreaza, mai ales in cazul utilizarii produsului in retail sau la evenimente.

One Comment
  1. […] Tehnologia beacon devine populară și în România. O companie din Cluj, Onyx Beacon, produce astfel de dispozitive, lansând anul trecut un prim model, iar anul acesta un al doilea tip, cu o durată de viață mai mare a bateriei, informează revistabiz.ro. […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE