Tech

Tehnologie in pas de alergare

10 iul. 2014 4 min

Tehnologie in pas de alergare

Reading Time: 4 minute

Moda bratarilor inteligente folosite de pasionatii de miscare n-a scapat neobservata de marii jucatori din domeniul dispozitivelor mobile. Viitorul pare insa sa apartina ceasurilor smart si, mai ales, aplicatiilor mult mai inteligente decat cele actuale.

 

Primul semn al unei revolutii in domeniu a fost dat de Nike, compania care practic a facut ca bratarile de monitorizare a miscarii si starii fizice sa fie accesorii cool. In aprilie, compania americana a anuntat ca va renunta la productia bratarilor FuelBand, alegand sa se concentreze pe partea de software in acest domeniu. Asta in conditiile in care, in 2013, Nike realizase venituri de 33 de milioane de dolari din vanzarile de FuelBand. Sa fie oare semnalul mortii acestei categorii de dispozitive? Nu chiar. Mai ales ca in zona asa-numitelor wearables piata se aglomereaza. Samsung, de exemplu, tocmai a anuntat lansarea Samsung Gear Live cu sistemul de operare Android Wear. Desigur, ceasurile inteligente nu concureaza, teoretic, direct cu bratarile smart, dar pot prelua foarte usor functiile acestora, alaturi de celelalte prin care se conecteaza la orice dispozitiv cu Android. Samsung Gear Live dispune din start de accelerometru, giroscop, busola si senzori de puls.

 

CUI II SUNA CEASUL?

Inainte de toate, insa, devine tot mai clar ca atat dispozitivele de fitness, cat si cele din categoria wearables trebuie sa evolueze mult dincolo de ceea ce pot oferi in prezent. Si principala problema este fragmentarea excesiva – fiecare dispozitiv vine cu propriul software si e foarte greu sa faci sisteme diferite sa comunice intre ele sau sa puna datele la comun, pentru o interpretare adecvata. In plus, pentru consumatorul obisnuit, numarul pasilor facuti in fiecare zi nu reprezinta o informatie esentiala, acesta fiind motivul pentru care o treime dintre utilizatori au renuntat la astfel de dispozitive, potrivit unui studiu realizat in SUA de Endeavor Partners.

 

Desi ofera avantajul mobilitatii si posibilitatea de a putea fi luate, teoretic, oriunde, dispozitivele de fitness tracking si cele din categoria wearables trebuie sa faca saltul de la “nice to have” la “need to have”. Cu alte cuvinte, de la moft la necesitate. Dar pentru micile gadgeturi de fitness tracking s-ar putea sa fie deja prea tarziu, fiindca par a fi destinate unei clientele tot mai mici. De ce? Fiindca, la fel cum s-a intamplat in cazul playerelor de muzica si al dispozitivelor GPS, functiile lor au fost preluate de smartphone-uri prin intermediul unor aplicatii dedicate. Prin urmare, viitorul va apartine segmentului smart watch, dispozitive care, conectate la smartphone, vor oferi si informatii legate de activitatea si starea fizica. Mai ales ca telefoanele inteligente devin tot mai performante cand vine vorba de a cuantifica distantele parcurse sau a estima caloriile consumate. Asta nu inseamna ca oamenii vor renunta la bratarile de monitorizare, dar piata se va schimba radical.

 

PASUL DECISIV

Etapa urmatoare va trebui sa fie imbunatatirea partii de hardware, dar mai ales a celei de software, iar companiile va trebui sa se specializeze intr-unul dintre aceste doua domenii. Paralela cu playerele de MP3-uri e din nou relevanta. Daca va mai aduceti aminte, la inceput fiecare producator incerca sa lege dispozitivul de aplicatiile si serviciile proprii. In cele din urma insa, ascultarea muzicii a migrat aproape integral catre smartphone, fiindca utilizatorii au considerat ca nu se mai justifica folosirea unui dispozitiv separat doar pentru muzica.

 

Dispozitivele de fitness tracking sufera, in primul rand, la capitolul software, fiindca progresele facute la capitolul dotari tehnice au fost uriase. Diferenta va fi facuta, evident, la experienta de utilizare si aici software-ul e cel care dicteaza. Schimbarea vine deja dinspre zona de aplicatii pentru smartphone, unde exista exemple mai mult decat pozitive, ca RunKeeper, avantajul fiind ca acestea pot migra usor pe orice platforma. In plus, putini dezvoltatori s-au concentrat pe structurarea atenta a datelor culese de aceste dispozitive si pe exploatarea lor in beneficiul utilizatorului. E minunat ca stiu cati pasi fac pe zi sau ca pot estima caloriile arse, insa daca aceste date nu capata un sens mai practic, mai aplicat, valoarea lor nu devine evidenta pentru mine, ca utilizator. Samsung Gear Fit, de exemplu, monitorizeaza ritmul cardiac si informeaza utilizatorul cand sa intensifice efortul fizic sau cand sa o ia mai usor, dar aceste informatii nu sunt stocate pentru o analiza ulterioara. In plus, functia de calcul al caloriilor arse prin activitatea zilnica nu e chiar atat de precisa pe cat ati putea crede.

 

Bratarile actuale folosesc algoritmi care fac extrapolari pornind de la datele accelerometrului incorporate, pe care le coreleaza cu inaltimea, greutatea, varsta si genul utilizatorului. Unele bratari, cum sunt cele de produse de FitBit (lider de piata cu o cota de 68% in acest domeniu in Statele Unite) si Jawbone, permit utilizatorilor sa introduca manual tipul de activitate fizica desfasurata, fiindca alergarea arde alt numar de calorii decat mersul pe bicicleta, de exemplu. Basis, companie achizitionata recent de Intel, foloseste in dispozitivele sale o combinatie intre ritmul cardiac, temperatura corpului si senzori de transpiratie pentru a determina automat intensitatea exercitiului fizic si a calcula mai precis caloriile arse.

 

Ca sa va faceti o idee, cea mai precisa masurare a caloriilor arse se realizeaza cu un calorimetru indirect, un aparat complex care costa intre 30.000 si 50.000 de dolari. Monitorizarea ritmului cardiac ar putea avea, insa, o utilitate mult mai practica pentru consumatori, legata de confirmarea identitatii. Ceasurile inteligente si dispozitivele de fitness tracking ar putea folosi variatiile unice ale ritmului cardiac pentru identificarea persoanelor, sistemul fiind chiar mai sigur decat cel bazat pe amprente. Daca un astfel de dispozitiv ne va ajuta sa descuiem usa casei, sa pornim masina sau sa facem plati in siguranta, am avea la purtator o semnatura fiziologica sigura, care ar inlocui zeci de parole. In plus, ar transforma respectivul dispozitiv intr-unul indispensabil in viata de zi cu zi, nu doar intr-un accesoriu destinat pasionatilor de sport si miscare. Totul va depinde, insa, de felul in care vor evolua solutiile hardware si software in domeniu. Cine va reusi sa realizeze echilibrul ideal in aceasta ecuatie va ajunge primul la linia de sosire.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: