Companii Tech

Tehnologii din Spațiu, utile pe Pământ

nov. 12, 2019 2 min

Tehnologii din Spațiu, utile pe Pământ

Reading Time: 2 minute

30% din apa din sistemul de apă și canalizare se pierde prin fisurile conductelor, iar majoritatea scurgerilor sunt ascunse în subteran – aceasta este problema care a dus la fondarea Utilis, un start-up israelian care folosește tehnologie RADAR și imagini din satelit pentru a detecta pierderile de apă.

„Diferența dintre apa potabilă și cea de ploaie se poate vedea din spațiu. Aceași tehnologie ne permite să detectăm pierderile de apă din sistemele de apă și canalizare. Odată detectate fisurile din conducte, se poare reduce risipa de apă și astfel scad și costurile cu apa”, a arătat Lauren Guy, fondator și CTO Utilis, la Ziua de Inovație, în cadrul evenimentului Zilele Biz.

După ce a lucrat în proiecte de cercetare care căutau apă pe alte planete din sistemul nostru solar, Lauren Guy a fondat, în 2013, Utilis. Un start up cu o abordare inedită în ceea ce privește identificarea din Spațiu a pierderilor de apă pe Pământ. Cu un master în geofizică și o licență în hidrologie și geomorfologie, Lauren a scris algoritmii utilizați de Utilis. Lauren Guy este în prezent CTO-ul Utilis și stabilește fundamentele pentru echipele de producție și R&D în ceea ce privește dezvoltarea de noi produse.

Utilis folosește tehnologie RADAR (Radio Detection And Rangin), senzori SAR care detectează frecvențe radio și imagini din satelit de o foarte mare acuratețe pentru a căuta pierderile de apă din sistemele de apă și calalizare. Odată detectate scurgerile, Utilis a dezvoltat un algoritm care folosește aceste date pentru a localiza exact fisura din conducte, a explicat Lauren Guy.

Tehnologia folosită de Utilis este mult mai eficientă decât alte metode de detectare a pierderilor folosite până acum. Spre exemplu, dacă metodele standard detectau, în medie, 1,76 scurgeri pe persoană pe zi, Utilis detectează peste 6 scurgeri pe persoană pe zi, a explicat CTO-ul Utilis.

Fondatorul Utilis a prezentat în cadrul Zilelor Biz și ecositemul de startup-uri israeliene și motivele care au făcut ca Istarelul să fie considerată Start-up Nation.

“4,5% din cheltuielile guvernamentale ale Israelului sunt orientate către cercetare și dezvoltare – 977,61 milioane de dolari. Iar subvențiile speciale disponibile doar pentru start-up-urile la ]nceput de drum se ridică la 386,36 milioane de dolari (40%)”, a declarat Lauren Guy.

Zilele Biz se desfășoară între 11-15 noiembrie, la Diverta Lipscani, și astăzi are loc Ziua de Inovație. Programul zilei, aici.

Conceptul ediției din acest an a Zilelor Biz vine cu o premieră în domeniul conferințelor de business. Magazinul Diverta Lipscani se deschide timp de o săptămână, pe parcursul zilei, exclusiv pentru participanții evenimentului. Serile Diverta continuă după conferință, când magazinul își prelungește programul până la ora 00.00.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: