BizRemote by certSIGN Finanțe Video

Tiberiu Moisă, BT, la Zilele Biz: Economia trebuie să rămână deschisă

9 nov. 2020 3 min

Tiberiu Moisă, BT, la Zilele Biz: Economia trebuie să rămână deschisă

Reading Time: 3 minute

Pandemia a fost un carusel de emoții și am văzut adaptare, reziliență și spirit de solidaritate la antreprenorii români. Intrăm acum, din nou, într-un interval emoțional, dar economia trebuie să râmână deschisă, a declarat Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM, Banca Transilvania (BT), la ziua de Antreprenoriat, în deschiderea evenimentului Zilele Biz.

“La început a fost frica și multe decizii s-au luat pe fondul acestei frici. Nu știam cu ce luptăm și frica a făcut ca multe afaceri să se restrângă, mai ales afacerile mici”, a spus reprezentantul BT, referitor la reacția antreprenorilor în prima etapă a pandemiei. Tiberiu Moisă a arătat însă că mulți antreprenori și-au dat seama că dacă sunt atenți și responsabili nu au de ce să se teamă și au dat dovadă de adaptare și reziliență.

“În septembrie – octombrie business-ul a mers foarte bine. Sunt sectoare care au fost foarte afectate, dar am văzut multă reziliență în business-ul românesc și spirit de solidaritate. Noi am reușit să avem de-a lungul anilor un mod constructiv de a face lucrurile și încercăm să găsim soluții. Firul roșu în această perioadă a fost să susținem angajații și clienții”, a spus Tiberiu Moisă.

10.000 de credite prin programul IMM Invest

Reprezentantul BT a arătat că programele autorităților pentru susținerea antreprenorilor au susținut mediul de business local. “IMM Invest a fost un program amplu și dificil din punct de vedere operațional. A fost o implicare care a durat două treimi din acest an și încă se întâmplă (…) Aproape 10.000 de firme au accesat acest program și au luat credite. Predomină fimele din comerț, servicii, transporturi și cele mai multe sunt firme mici, dar nu avem un portret robot al antreprenorului care a accesat programul”, a spus Tiberiu Moisă.

În ceea ce privește evaluarea companiilor care și-au dorit un credit prin programul IMM Invest, reprezentantul Băncii Transilvania a arătat că analiza pentru antreprenorii mici diferă de cea pentru companiile mari. Dacă în cazul companiilor mari este importantă profitabilitatea și este analizată performanța financiară și de business, pentru companiile mici analiza este calitativă și se ține cont și de capacitatea antreprenorului de a depăși această conjunctură dificilă.

Economia românească avea nevoie de o resetare

Tiberiu Moisă spune că dincolo de adaptarea și reziliența antreprenorilor români, partea bună a acestei situații complicate este resetarea economiei locale.

“Înainte de COVID-19, economia românească era în creștere, dar se simțea o nevoie de resetare. Creșteam pe bază de consum, dar nu vedeam un volum de investiții care să arate dezvoltarea economiei în viitor. Nu eram conectați la temele mari ale momentului – energie verde, digitalizare”, a spus reprezentantul BT. El a arătat că economia românească a avut o reacție sistemică mult mai bună ca la precedenta criză, iar mediul antreprenorial a fost conectat și a avut o abordare proactivă.

Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM la BT, și Gabriel Bârligă, redactor șef revista Biz

Cel mai mare eveniment de business din România organizat de revista Biz, Zilele Biz, pornește astăzi, 9 noiembrie, la drum cu a 19-a ediție care, timp de cinci zile, va aduce pe scena studioului amenajat la Diverta Lipscani cei mai importanți oameni de afaceri ai momentului.

De 19 ani, Zilele Biz dă tonul tendințelor în business și prezintă antreprenorii, inovatorii, managerii, profesioniștii și brandurile cele mai relevante. Între 9 și 13 noiembrie, live pe pagina de Facebook a Biz, veți putea descoperi și asculta oameni care fac lucrurile să se miște în economia locală și globală.

Maratonul de business începe cu ziua dedicată Antreprenoriatului în care vom descoperi cum este redefinit anreprenoriatul în ziua de astăzi, cum putem avea succes într-o lume în care networking-ul nu a mai fost posibil ca în anii trecuți și de ce abilități avem nevoie în această călătorie.

Programul evenimentului este disponibil aici.

Articolul este în curs de actualizare

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: