fbpx
Companii Lifestyle Stiri

Bine ați venit la Lillet!4 min

06/03/2017 3 min read

author:

Bine ați venit la Lillet!4 min

Reading Time: 3 minute

Este ingredientul cheie în multe cocktailuri, inclusiv în celebrul Vesper, inventat de James Bond! În așteptarea lansării Lillet în România, începând cu luna mai, am vizitat Casa Lillet și am vorbit cu una dintre cele trei persoane care cunosc rețeta secretă a aperitivului bazat pe vin.

Era anul 1872 și Louis Pasteur, chimistul care a revoluționat bacteriologia, spunea că apa este sursa celor mai multe boli, iar vinul este cea mai sănătoasă și mai igienică dintre băuturi. Cea mai populară băutură era vinul tonic – se adăuga chinină, folosită în tratamentul febrei și considerată energizant. Așa că frații Paul și Raymond Lillet, negustori de vinuri, lichioruri și băuturi spirtoase din Podensac, la sud de Bordeaux, au făcut un aperitiv bazat pe vin (85%) și lichior de fructe, la care se adăuga și chinină. Nu știau că produsul lor, Kina Lillet, avea să devină în timp cunoscut și apreciat în toată lumea. Era un aperitiv alb, când toate celelalte erau roșii, fiind făcut dintr-un mix de vinuri atent selecționate și lichioruri obținute din fructe și plante macerate câteva luni în alcool. Dar frații Lillet au înțeles rapid cât de important este brandul pentru a te diferenția într-o piață aglomerată. Încă din 1896, Casa Lillet oferea clienților săi evantaie cu logo-ul companiei sau alte cadouri promoționale, făcea postere pentru vânzători și distribuitori și participa la târgurile de profil. În anii ’70, compania trece printr-un rebranding și se renunță la particula „kina“, păstrându-se doar numele familiei – Lillet.

La notorietatea Lillet a contribuit și du­cesa de Windsor, soția lui Eduard al VIII‑lea. Mare amatoare de Lillet, aceasta a făcut din aperitivul franțuzesc o băutură a înaltei societăți. Cécile Bernhard, administration manager al Lillet, spune că aperitivul este faimos în primul rând pentru gustul deosebit, tradiția și originalitatea sa, dar apariția în câteva filme și cărți l-au făcut celebru.

Shaken, not stirred

Lillet-ul este ingredientul cheie al faimosului Vesper, cocktailul inventat în „Casino Royale“ de James Bond, agentul 007, care preferă să bea martini „shaken, not stirred“. În „Nanny’s Diary“, dădaca avea întotdeauna Lillet pe lista de cumpărături, misiunea sa fiind să se asigure că aperitivul nu lipsește din frigider. Înalta societate newyorkeză bea Lillet, spune Cécile Bernhard, adăugând că la New York se vindea mai mult Lillet decât la Paris sau Bordeaux. Însă jumătate din producția de Lillet se vinde pe piața din Germania, aceasta fiind urmată în topul vânzărilor de Franța (20% din volume) și SUA (13%). Locurile 4 și 5 sunt ocupate de Austria și Elveția, dar și Canada este o piață importantă pentru Lillet.

Cécile Bernhard precizează însă că este greu de estimat cum va evolua volumul vânzărilor pe diferitele piețe pe care Lillet este prezent. În Germania, spre exemplu, vânzările din luna august a anului trecut au fost cu 70% mai mari decât în anul anterior.

„Piețele din Austria și Elveția se dezvoltă foarte bine, poate și datorită apro­pierii de Germania, și estimăm că volumul vânzărilor va crește în acest an și în Franța“, spune Cécile Bernhard.

Anul trecut s-au vândut aproape 4 mili­oane de sticle de Lillet, în creștere cu 42% față de anul anterior, iar reprezentanta companiei mizează pe o creștere chiar mai mare pentru acest an. De altfel, în ultimii patru ani, vânzările Lillet au crescut cu circa 40% anual.

Cum reușesc totuși, cei de la Lillet să păstreze spiritul antreprenorial, de afacere de familie, când vânzările se numără în milioane de sticle? Angajații simt că fac parte din familia Lillet. „Suntem atașați de produse și de companie. Și credem că noi trebuie să fim gardienii acestei tradiții și ai calității produselor“, ne spune Cécile Bernhard, care lucrează de 15 ani la Casa Lillet. Nu este însă angajata cea mai veche din companie. Jean-Bernard Blancheton, maître de chai, este maestru alchimist al Lillet de peste 20 de ani, iar asistentul acestuia are și el 10 ani experiență în companie. Cei trei nu sunt însă doar gardienii tradiției, ci și ai rețetei Lillet, singurele trei persoane care cunosc ingredientele secrete ale aperitivului pe bază de vin.

Rețeta în sine este foarte importantă, dar și savoir-faire-ul, experiența maestrului Jean-Bernard Blancheton și a echipei sale. „Este ca o religie, ești aici pentru că iubești Lillet-ul“, spune Cécile Bernhard.

foto: Sorin Stana

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *