Finanțe Stiri

Tsipras a demisionat si cere alegeri anticipate

21 aug. 2015 2 min

Tsipras a demisionat si cere alegeri anticipate

Reading Time: 2 minute

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat joi seară că își dă demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate. “Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie și-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunțe. Voi, prin votul vostru, veți decide dacă v-am reprezentat curajos în fața creditorilor, dacă acest acord (cu creditorii) este de ajuns”, a spus Tsipras într-un mesaj televizat.

„Suntem obligați să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecințele adverse”, a adăugat el, subliniind că nu a obținut acordul pe care și l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condițiile date.

„Voi încerca să obțin votul poporului grec pentru a conduce țara și pentru a continua programul nostru de guvernare”, a mai declarat Tsipras, precizând că are „obligația morală și politică” de a pune ceea ce a făcut, cu „succese și eșecuri”, la judecata poporului, pentru ca acesta să decidă din nou.

Tsipras și-a înaintat demisia președintelui grec și a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil.

Alexis Tsipras a pierdut, săptămâna trecută, majoritatea parlamentară în cadrul unui vot în legislativ privind noul plan de salvare a țării.Jeroen Dijsselbloem eurogrup

Președintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem (foto 2) și-a exprimat joi speranța că demisia premierului elen Alexis Tsipras și alegerile anticipate ce vor urma în Grecia nu vor întârzia sau submina acordul pe care Atena l-a negociat cu creditorii săi.

„Este crucial ca Grecia să-și mențină angajamentele față de zona euro”, a precizat Jeroen Dijsselbloem.

„Reamintesc de sprijinul larg din Parlamentul grec pentru noul program și pentru pachetul de reforme și sper că alegerile vor duce la un sprijin și mai mare în noul Parlament grec”, a adăugat liderul Eurogrup.

Liderul Noii Democrații va încerca formarea unui nou guvern

Liderul partidului conservator Noua Democrație (cea mai mare formațiune de opoziție), Evangelos Meimarakis, va încerca să formeze un nou guvern, chiar și minoritar, pentru a evita organizarea de alegeri anticipate, transmit Novinite, ANA și Xinhua.

Evangelos Meimarakis a anunțat joi că va folosi dreptul constituțional al partidului său de a forma un nou executiv.

Liderul opoziției a subliniat că partidul său va încerca absolut totul pentru a se “asigura că alegerile sunt ultima opțiune, nu prima, așa cum vrea Tsipras”, a scris cotidianul Kathimerini.

Meimarakis a precizat că va purta consultări cu toate partidele de opoziție, posibil inclusiv cu Zorii Aurii și cu Grecii Independenți, formațiunea parteneră la guvernare a Syriza.

Cel mai probabil, un nou scrutin va avea loc pe 20 septembrie.

Comisia Europeană (CE) a semnat miercuri noapte un memorandum de înțelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate pe trei ani, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei.

Punerea în aplicare va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internațional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: