Sorin Stoica, Eturia: Turismul viitorului se scrie cu algoritmi și empatie
Reading Time: 5 minuteÎn 2007, Sorin Stoica (CEO Eturia), a lansat un business din pasiunea pentru călătoriile exotice și convingerea că românii merită vacanțe personalizate, nu pachete standard.
După 18 ani, coordonează o echipă de 80 de oameni, o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro și o infrastructură digitală care permite oricui să-și rezerve online un sejur în Islanda, Columbia sau Maldive – chiar și la 4 dimineața. În acest interviu vorbește despre cum a navigat prin crize, ce schimbări aduce tehnologia în turism și cum a construit un brand orientat spre client.
Cum a luat naștere ideea de a fonda Eturia (în 2007)? Ce visați atunci și astăzi este realitate?
Ideea de a fonda Eturia a apărut din pasiunea profundă pentru călătoriile exotice și din dorința de a oferi românilor acces la experiențe de vacanță unice și neobișnuite. În 2007, am constatat că piața de turism din România avea nevoie de o companie specializată în destinații exotice, cu servicii personalizate, adaptate fiecărui client.
Principalele obstacole în primii ani au fost lipsa de experiență în domeniul turismului și resursele financiare limitate, dar asta ne-a mobilizat și inspirat să fim creativi. Astăzi, visul de a crea o companie de turism cu servicii de calitate și ofertă diversificată a devenit realitate. Am aliniat offline-ul cu online-ul într-o sinergie care nu te privează de „human touch”, dar îți asigură și libertate deplină.
Dacă visul tău de călătorie trebuie contruit la 04:00 dimineața, atunci noi am creat platformele speciale cu care să faci acest lucru (sejurexotic.ro, sejureuropa.ro, circuiterra.net). Cu ajutorul unei super- echipe, Eturia a reușit în ultimii 18 ani să ofere clienților experiențe memorabile de vacanță.
Care a fost cea mai mare provocare în dezvoltarea Eturia de-a lungul celor 18 ani?
Pe parcursul celor 18 ani, cea mai mare provocare a fost menținerea flexibilității și capacității de adaptare într-un mediu de afaceri extrem de dinamic. Am făcut față crizelor economice care au afectat global industria turismului, dar și pandemiei COVID-19 din 2020. Adaptarea rapidă la schimbările continue ale pieței și menținerea unei relații solide cu clienții au fost esențiale pentru succesul nostru.

Ce momente cheie au marcat evoluția companiei și cum au influențat strategia de business?
Evoluția Eturia a fost marcată de mai multe momente cheie, printre care lansarea primelor oferte personalizate de vacanță, expansiunea către noi destinații exotice și implementarea unor tehnologii avansate de rezervare online sub forma platformelor mai sus menționate. Stabilirea de parteneriate de încredere cu furnizori locali a jucat un rol crucial în consolidarea reputației noastre. Iar semnarea de contracte direct cu peste 1.000 de hoteluri din jurul globului ne-a crescut zona de autonomie, accesibilitate și diversitate în conturarea pachetelor. Aceste momente cred că au influențat strategia de business. Tot ele au dus la ajustarea modelului de afaceri către un serviciu mai complex și, totodată, orientat către nevoile și dorințele individuale ale fiecărui client.
Cum vedeți anul 2025 pentru piața călătoriilor exotice? Ce destinații credeți că vor deveni populare?
Pentru anul 2025, previzionăm o creștere echilibrată a interesului pentru destinații exotice și mai puțin cunoscute, explorate în mod complex, alături de însoțitorii noștri de grup, crescuți în spiritul Eturia, cu atenție la fiecare detaliu, grijă continuă și cunoscători ai lumii în amănunt, de la traditii, locuri, oameni, până la bucătarie și religie.
Destinațiile din America de Sud, cum ar fi Columbia și Chile, dar și Africa de Sud, Antarctica, Australia și Noua Zeelandă, Brazilia, părți neatinse ale SUA, Franța, Spania cu frumoasa Andaluzia, Islanda, Norvegia, Jamaica, Malaezia și Singapore vor crește. Este un trend spre călătorii ecologice și sustenabile, adică o cerere sporită pentru destinații care pun accent pe protecția mediului.
Cum s-au schimbat preferințele turiștilor români în acești ani și ce tendințe anticipați pentru viitor?
Preferințele turiștilor români au evoluat considerabil în acești ani, observând o creștere a cererii pentru experiențe autentice și personalizate, circuite mai lungi, multi-țări. Turiștii români sunt acum mai bine informați și doresc vacanțe care să le permită să exploreze cultura și tradițiile locale, să învețe și să trăiască momente autentice. Pentru viitor, anticipăm o cerere mai mare pentru vacanțe care includ activități de wellness și relaxare adaptate nevoilor fiecărui client.
Ce impact au avut crizele economice, pandemia și alte evenimente globale asupra Eturia și cum ați reușit să vă adaptați?
Crizele economice și pandemia COVID-19 au avut un impact semnificativ asupra industriei turismului. Pentru a ne adapta, am dezvoltat politici flexibile de anulare și reprogramare, am diversificat ofertele și am investit masiv în tehnologie pentru a facilita rezervările și a îmbunătăți comunicarea cu clienții. Am intensificat eforturile de marketing digital și comunicare pentru a menține legătura cu clienții și pentru a le oferi informații utile și suport rapid. De asemenea, zona de comunicare, de customer care, a fost întărită pentru a-i asigura clientului transparența si suportul pe toata durata Customer Journey.
Ce loc ocupă tehnologia în dezvoltarea Eturia și ce inovații pregătiți pentru viitor?
Tehnologia joacă un rol esențial în dezvoltarea Eturia, ajutând la crearea de sisteme avansate de rezervări, soluții de comunicare eficiente și campanii de marketing digital inovatoare. Pentru viitor, pregătim inovații care includ utilizarea inteligenței artificiale pentru a oferi recomandări personalizate fiecărui client, bazate pe preferințele și comportamentul lor anterior. Vom marja mult și pe zona de spațiu dedicat clienților în mediu online, dar și pe comunicări automatizate care vor salva timp pentru servisare dusă la standarde tot mai înalte.
Care sunt planurile pentru vacanțele în Europa și cum se vor adapta ofertele la cererea tot mai mare pentru destinații apropiate?
Pentru vacanțele în Europa, planificăm expansiunea ofertelor către destinații autentice, cărora le dăm „touch-ul” Eturia, într-un regim de rezervare extraordinar de facil, disponibil 24/7, cu deal-uri dinamice si accesibile, cum e www.sejureuropa.ro. Observăm deja un top al destinațiilor europene si încă suntem la începutul rezervărilor din bătrânul continent. Aici pot menționa Madeira, Tenerife, Sardinia sau Mallorca, frumoasa Andaluzia, regiuni superbe din Franța, destinații însorite ca Rhodos sau Zakynthos, Cipru.

Vă gândiți la o listare la bursă? Ce ar însemna acest pas pentru companie?
Listarea la bursă este o oportunitate pe care o analizăm atent, deoarece acest pas ar facilita accesul la resurse financiare suplimentare care pot contribui și ele la planurile și demersurile noaste de expansiune și inovare în Eturia. Mai mult decât atât, ar crește și zona de expertiză, procedură și reputație a companiei.
În 2024, cifra de afaceri a Eturia a fost de 30.4 milioane de euro, iar estimările pentru 2025 indică o creștere de cel puțin 15%. În prezent, avem 80 de angajați. –putem taia asta ca am inclus cifrele in sapou
Care este cea mai mare lecție pe care ați învățat-o în acești 18 ani de antreprenoriat în turism?
Cea mai mare lecție învățată în acești 18 ani de antreprenoriat în turism este cea despre importanța flexibilității și capacității de adaptare rapidă la schimbările pieței și la cerințele clienților.
Și aș mai adauga ceva: să faci totul cu bucurie și integritate. Vrem să simțim continuu că relația noastră cu clienții este clădită pe onestitate și energie fantastică, care se transformă în cele mai frumoase amintiri pentru aceștia.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz