Stiri Interviuri

Ultimele trenduri și tehnologii din testing și software, prezentate la Romanian Testing Conference 2022. Ce noutăți aduce ediția din acest an

17 apr. 2022 7 min

Ultimele trenduri și tehnologii din testing și software, prezentate la Romanian Testing Conference 2022. Ce noutăți aduce ediția din acest an

Reading Time: 7 minute

Peste aproximativ 2 luni și jumătate începe cel mai important eveniment dedicat testerilor din Europa Centrală și de Est, Romanian Testing Conference (RTC). Și nu doar testerilor, ci și persoanelor care vor să facă o schimbare profesională spre acest domeniu plin de oportunități și studenților din anii terminali de la discipline IT.

Am tras cu ochiul la programul de anul acesta, la speakeri, la tema – mai mult decât interesantă – și am profitat de ocazie să aflăm, direct de la sursă, cum va fi RTC 2022.

După experiența conferinței online din timpul restricțiilor pandemice, de data aceasta evenimentul are loc atât online, cât și offline. Andrei Ghinescu, co-fondator Romanian Testing Conference, ne-a spus care sunt lecțiile învățate în pandemie și ne-a vorbit pe larg despre noutățile ediției din acest an.

Testing perspectives & perceptions

Î: În mai puțin de 3 luni începe cea de-a 11-a ediție a Romanian Testing Conference. Tema ediției din acest an este „Testing perspectives & perceptions”. Cum și de ce ați ales această temă?

foto Andrei Ghinescu RTC

Andrei Ghinescu, co-fondator Romanian Testing Conference (RTC): Ca organizatori, noi alegem o persoană care sa dea o temă fiecărei ediții a Romanian Testing Conference și să influențeze livrarea ei prin programul conferinței. Așa am făcut și în acest an, când am decis ca Paul Holland să fie chairperson pentru ediția din 2022. Din aceasta perspectivă, el a definit tema acestui an în concordanță cu ceea ce consideră ca fiind foarte important de adresat în contextul tehnologic actual. Testing Perspectives & Perceptions reflectă un moment de introspecție legat de momentul în care se află testingul și testerul acum ți surprinde atât nevoia lui de a fi confirmat ca un rol esențial în dezvoltarea software, cât și perspectivele reciproce în care un tester percepe contextul tehnic în care meseria lui se adaptează ultimelor trenduri și tehnologii din software.

Î: Ne faci te rog un mic overview al ediției, cu o trecere în revistă a principalelor activități, teme și atracții?

Andrei Ghinescu: Ediția din acest an are două obiective mari: unul pe care ni l-am dorit dintotdeauna și unul valid în contextul actual. Am sa încep cu al doilea.

Cei doi ani de rezistență pandemică au mutat toate evenimentele, inclusiv pe cele tehnice, în online. A fost o mutare firească, însă una care nu a adus o satisfacție completă în cazul unei conferințe. A lipsit interacțiunea pe care participanții o au între ei. Și a lipsit nemijlocirea tehnică a comunicării dintre un expert și ei.

Acum ne bucurăm că putem să organizăm această ediție ca un fel de reîntoarcere la conferință, la comunitate, la comunicare liberă și la experiențe complexe.

De aceea am și decis să schimbăm vânzarea de bilete într-una de experiențe.

Iar primul obiectiv, pe care l-am avut încă de la început, a fost să oferim o experiență completă în care cei care participă, învață un concept. Nu doar teoretic sau cu exerciții, dar au și validarea lui într-un mic concurs pe care îl organizăm la sfârșitul conferinței.

Pentru participanți va fi o experiență continuă de două zile în care trec prin învățarea și exersarea unui concept, sincronizarea la trendurile actuale și apoi un concurs amuzant și dinamic. unde pot sa aplice ceea ce au învățat.

Offline pentru cine vrea o experiență complexă, online pentru cine nu poate ajunge fizic

Î: Știu că pregătiți un eveniment offline, ca-n vremurile bune, dar există și posibilitatea participării online, pentru cei care nu pot să fie prezenți fizic și preferă varianta online. Ce ați observat până acum: sunt dornici testerii, IT-iștii să revină la evenimente face to face?

foto Andrei Ghinescu 2

Andrei Ghinescu, co-fondator Romanian Testing Conference: Până acum, distribuția participanților între online și on-site e aproximativ 50-50%. Cred că dorința lor de a fi prezenți în persoană la acest eveniment e însă mai mare de 50% și e influențată câteodată de politica unor companii care consideră încă acest lucru ca fiind riscant.

De aceea noi nu am mizat în acest an pe o ediție cu un număr foarte mare de persoane și încercăm în schimb să ne canalizam energiile pe oferirea unei experiențe unice în peisajul evenimentelor tehnice.

Î: Cui îi recomanzi să vină la RTC 2022, pe cine așteptați cu precădere la RTC 2022?

Andrei Ghinescu: Recomand RTC tuturor profesioniștilor din software testing, celor care sunt la început de cariera în IT si nu au decis încă pe ce drum să apuce. Le recomand să vină și celor care vor să înțeleagă testingul și să se familiarizeze cu lumea lui. Cu alte cuvinte, noi nu vrem să organizăm un eveniment de nișă exclusiv dedicat celor care sunt deja implicați în testare; de altfel, și în trecut am avut participanți din diferite profesii în software. Consider totuși foarte important acest eveniment mai ales pentru studenții din anii terminali, testerilor la început de carieră și celor care vor să facă un shift orizontal spre testing.

Î: Cum îi ajută pe testeri participarea la RTC? În ce fel simți, ca tester și organizator. că sunt utile aceste interacțiuni, workshopuri și prezentări cu/între specialiști?

Andrei Ghinescu, co-fondator RTC: Mă raportez la experiența anilor trecuți și astfel văd acest eveniment util din mai multe puncte de vedere. Numărul testerilor într-o companie este în general nu foarte mare, iar comunicarea și motivația în aceste grupuri mici funcționează până într-un punct.

La RTC ei pot să cunoască persoane din alte companii, își pot împărtăși experiențe și pot discuta diferite teme prezentate sau din activitatea lor. În acest fel, ei au o validare atât a cunoștințelor pe care le au, dar și află noutăți care le pot deschide oportunități noi de învățare și perfecționare.

Un rol important îl au de asemenea și interacțiunile cu experții care prezintă la RTC. Pe lângă prezentările lor, de multe ori testerii obțin recomandări și despre cărți, bloguri tehnice despre testare și alte surse de dezvoltare noi. În zilele conferinței, întregul hotel unde organizăm conferința e într-o continuă migrare dinspre grupuri care discută diferite teme spre prezentatori, spre traininguri tehnice și interacțiunea febrila e specificul evenimentelor on-site de care ne-a fost dor.

Peste 80% din biletele la RTC sunt cumpărate de firme din domeniul IT

Î: De multe ori, departamentele de HR cumpără zeci de bilete la evenimente de profil pentru angajați. Și uneori chiar angajații sunt cei care vin cu solicitarea, direct către șefii de departamente sau către HR. S-a schimbat acum abordarea, după pandemie sau se procedează la fel?

Andrei Ghinescu: Dacă e să ne uităm în spate la ultima ediție pre-pandemică, în 2019 aproximativ 10-15% dintre cei care participau atunci erau profesioniști nesponsorizați de o companie care se înscriau la eveniment, uneori la toate zilele conferinței.

Tot atunci, un număr de 15-20% dintre participanți veneau din România pentru eveniment, iar alții calatoreau din locuri foarte îndepărtate precum California, Sidney sau Dubai. Desigur, ne dorim din nou același lucru și aceeași energie bună și prezență cosmopolită în ediția actuală.

Până acum, abordarea pare similară și în 2022 dar la o scară mai mică, așa cum e întregul eveniment. Avem participanți din afara României, avem și participanți care vin nesponsorizați de o companie dar, intr-adevar, marea majoritate a celor care sunt prezenți o fac prin companiile la care lucrează.

Acest trend este oarecum identic și la conferințele din Europa, însă aș spune că procentul celor care investesc mai mult în dezvoltarea personală este mai crescut. Nu aș semnaliza acest lucru ca fiind ceva negativ, reflectă într-un fel și diferența de abordare între cultura profesioniștilor din diferite părți ale Europei.

Învățare, conectare, dar și punere în practică

Î: Una dintre atracțiile ediției va fi, cu siguranță, xTestathon, o competiție cross de testare în condiții extreme, ca să-i zicem așa. Ce se va întâmpla anul acesta în cadrul xTestathon?

Andrei Ghinescu: XTestathon vine și în acest an cu surprizele lui, pe care vrem să le prezentăm pe 17 iunie direct în fața participanților. Dar conceptul nu e unul secret. Ne așteptam să avem 40 de testeri antrenați deja timp de două zile, în cadrul RTC, cu idei si practici noi. Ei vor fi împărțiți în 10 echipe.

Fiecare echipă va avea un căpitan – sau un mentor mai bine spus – care va fi ales dintre speakerii care sunt invitați să susțină un training la eveniment. În total 40 de testeri însetați de victorie și 10 căpitani care vor să-și apere orgoliul într-o competiție care îi va solicita fără îndoială. Ne dorim ca această competiție să fie transmisă în direct prin streaming și sunt sigur că vor fi și mulți susținători ai acestor competitori care îi vor susține de la distanță din online.

Î: Care sunt, din punctul tău de vedere, top 5 speakeri sau activități de neratat la această ediție?

Andrei Ghinescu, co-fondator RTC: E foarte dificil pentru mine să nominalizez un top 5 pentru că în acest an sunt nume foarte importante care vor vorbi sau face un training la Romanian Testing Conference. Deci voi face acest top mai mult dintr-un punct de vedere foarte personal și nu poate fi un ghid general:

  1. XTestathon – sunt absolut sigur că va fi cea mai interesantă activitate de la RTC și sunt sigur că toți participanții se vor distra și vor învăța foarte mult
  2. Workshopul lui Santhosh Tuppad și apoi toate discuțiile pe care el le face cu participanții după workshop, în ziua conferinței și după conferință pe email și pe grupuri de chat. Dacă îl vedeți în jurul vostru, abordați-l pentru o discuție.
  3. Workshopul Cordelliei Yokum mi se pare extrem de interesant și nu l-aș rata pentru nimic în lume: nici dacă în zilele de conferință voi alerga de colo-colo și nu voi apuca sa ascult nimic
  4. Workshopul lui Huib Schoots despre Analiza de risc. Și pentru că știu că toți participanții la workshopurile lui ies foarte încântați și energizați de lucrurile noi pe care le învață.
  5. Keynote-urile din ziua de conferință sunt aproape întotdeauna niște momente wow care merită experimentate first hand și in nici un caz ratate.

Î: Aș vrea să abordăm puțin și tema lecțiilor învățate în pandemie. A fost nevoie să faceți unele schimbări sau îmbunătățiri la concept sau la eveniment având în vedere experiența ediției online de anul trecut?

Andrei Ghinescu: Am răspuns anterior legat de acest aspect, dar aș duce puțin mai departe răspunsul.

Noi pregătim mereu îmbunătățiri substanțiale de la o ediție la alta și facem asta constant, nu doar în cazul unor tranziții de la ediții total diferite cum au fost 2020 și 2021 spre 2022. Aplicăm această tehnică din 2012, ca un proces continuu, și plănuim să continuam și în 2023 cu un concept îmbunătățit și sperăm la și mai multă lume on-site la Romanian Testing Conference.

RTC 2019

Romanian Testing Conference are loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, în perioada 16-17 iunie 2022. Detalii despre ediție și bilete găsiți pe www.romaniatesting.ro

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: