Antreprenori by eMAG Business Stiri

Un apicultor român a dezvoltat o soluție digitală în sprijinul colegilor de breaslă

30 iul. 2020 < 1 min

Un apicultor român a dezvoltat o soluție digitală în sprijinul colegilor de breaslă

Reading Time: < 1 minut

Apicultorul Gabriel Postolache, președinte al Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței, împreună cu Cezar Nourescu, CEO al CBN Agro, a dezvoltat BeeLog, o soluție digitalizare și automatizare a proceselor dintr-o stupină. Aceasta poate ajuta apicultorii români să evite pierderile de timp și resurse și chiar să reducă mortalitatea în familiile de albine.

BeeLog urmează să fie disponibilă apicultorilor în a doua parte a acestui an.

Cum funcționează BeeLog?

Soluția BeeLog constă într-un sistem hardware și software care comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine. Apicultorii pot monitoriza situația stupinelor de la distanță și pot accesa informațiile în timp real, pe orice dispozitiv, într-un proces complet digital. Astfel, apicultorii pot gestiona mai eficient stupinele, pot să ia măsuri atunci când anumiți indicatori pun în pericol stupul sau sănătatea familiilor de albine și, pe termen mediu, să-și dezvolte capacitatea de producție.

”BeeLog a pornit din nevoia proprie de a îmbunătăți eficiența muncii în stupină prin intermediul tehnologiei. În scurt timp, însă, ne-am dat seama că în România, al doilea cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană, cea mai mare parte din cei aproape 2 milioane de stupi sunt gestionați tradițional, deși tehnologia poate simplifica enorm activitatea unui apicultor și îi poate asigura un control mai bun al stupinelor, al producției, al costurilor și, poate cel mai important, al riscurilor cu care se confruntă o stupină în perioada activă”, povestește Gabriel Postolache, care a fondat startup-ul tehnologic în domeniul apiculturii BeeLog.

BeeLog este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.

Foto: © Laputin | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: