Stiri

Un oraș antic a fost descoperit în Egipt. Este cel mai mare sit faraonic de lângă Luxor

9 apr. 2021 2 min

Un oraș antic a fost descoperit în Egipt. Este cel mai mare sit faraonic de lângă Luxor

Reading Time: 2 minute

Arheologii au descoperit un vast oraș faraonic ce a rămas nedezgropat secole la rând, in apropiere de unele dintre cele mai cunoscute monumente ale Egiptului, informează Reuters.

Orașul a fost construit cu mai mult de 3.400 de ani in urma in perioada opulentei domnii a lui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai influenți faraoni egipteni, a declarat arheologul egiptean care supraveghează săpăturile, Zahi Hawass.

Cum a fost descoperit orașul antic din Egipt

Echipa a început sa caute un templu mortuar lângă Luxor in luna septembrie, însă în câteva săptămâni a descoperit in toate direcțiile formațiuni din cărămizi de lut, a spus Hawass, citat într-un comunicat.

Arheologii au dezgropat orașul bine conservat, ai cărui pereți erau aproape intacți, iar în camere au fost găsite unelte din viața de zi cu zi, împreună cu inele, amulete in forma de scarabeu, vase de ceramica colorate și cărămizi de lut purtând sigiliile cartușului regal al lui Amenhotep.

„Străzile orașului sunt flancate de case… zidurile unora dintre ele au o înălțime de pana la trei metri”, a spus Hawass.

Orașul antic, descoperit lângă Luxor

Situl in care sunt realizate săpăturile este situat pe malul vestic al Nilului, vizavi de Luxor, in apropiere de Coloșii lui Memnon, templul Medinet Habu si Ramesseum, sau templul funerar al lui Ramses al II-lea, nu departe de Valea Regilor.

„Aceasta este o descoperire foarte importanta”, a declarat pentru Reuters Peter Lacovara, director al organizației Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund cu sediul in Statele Unite.

„Este un fel de Pompei egiptean antic și demonstrează necesitatea deosebit de importantă de a conserva această zonă ca parc arheologic”, a spus Lacovara, care a lucrat în zona sitului palatului Malkata (Malqata) timp de peste 20 de ani, însă nu a fost implicat în aceste excavații.

Situl conține un număr semnificativ de cuptoare și vetre pentru producerea sticlei și a faianței, precum și rămășite de la mii de statui, a declarat Betsy Bryan, specialistă în domnia lui Amenhotep al III-lea.

Potrivit lui Bryan, descoperirea acestor „centre de producție oferă detalii despre ceea ce erau în stare sa facă egiptenii sub un mare si bogat conducător precum Amenhotep al III-lea”.

„Aceasta va oferi cunoștințe pentru mulți ani de acum înainte”, a adăugat ea.

Orașul se extinde spre vest, către satul muncitoresc antic Deir el-Medina, a spus Hawass. Conform izvoarelor istorice, aici se aflau trei dintre palatele lui Amenhotep al III-lea și centrul administrativ și industrial al imperiului, se precizează in comunicatul lui Hawass.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: