Tech

Unicornii din Țările de Jos

27 ian. 2020 2 min

Unicornii din Țările de Jos

Reading Time: 2 minute

Cunoscută mai degrabă pentru lalele, mori de vânt și construcții navale, Olanda (sau Țările de Jos, cum preferați) a devenit în ultimii ani un adevărat magnet pentru startup-uri și o fabrică de „unicorni” din domeniul tehnologiei.

Numai în 2019, startup-urile olandeze au atras investiții totale de 1,5 miliarde de euro, dublu față de 2018, principalii furnizori de fonduri fiind fonduri de investiții din Țările de Jos, precum Inkef Capital și Peak Capital.

Țara a produs deja 12 unicorni (companii care au depășit pragul de 1 miliard de euro ca evaluare), ceea ce o plasează pe locul patru în Europa, după Marea Britanie, Germania și Franța. Printre aceste companii se numără TomTom (mai țineți minte echipamentele GPS pentru mașini dinaintea exploziei smartphone-urilor?), Booking.com (platformă cumpărată în 2005 pentru doar 135 de milioane de dolari de Priceline și care a depășit 1 miliard de euro în 2008) sau Adyen (companie globală de plăți).

Amsterdam este al patrulea hub de startup-uri din Europa, după Londra, Berlin și Paris, dar nu este singurul punct de atracție pentru startup-uri din țară, fiind secondat de Rotterdam, Utrecht și Eindhoven. Acceleratoarele cele mai cunoscute din Amsterdam sunt Rockstart and Startupbootcamp.

Printre startup-urile cele mai dinamice în ultima perioadă se numără TakeAway.com (platformă online de comandă și livrare de mâncare), GitLab (platformă open-source de colaborare pentru scriere de cod și optimizare), WeTransfer (platformă de sharing de fișiere) și Mobirise (instrument care ajută la crearea de site-uri optimizate pentru mobil).

Conform unui studiu recent, startup-urile olandeze au totalizat 44 de miliarde de euro din 2013 încoace ca valoare și angajează peste 108.000 de persoane. În 2019, aceste companii au creat 19.700 de locuri noi de muncă, fiind pe locul 6 în topul sectoarelor care alimentează creșterea pieței muncii din Țările de Jos.

Printre factorii care favorizează apariția și dezvoltarea startup-urilor în Olanda se numără acceleratoarele foarte eficiente, universități tehnice de prestigiu, fondurile de investiții foarte active din primele etape de dezvoltare ale noilor companii și cultura olandeză deschisă către nou. Țările de Jos au ocupat locul 4 în cel mai recent Indice global al inovației realizat de INSEAD, Universitatea Cornell și World Intellectual Property Organization (WIPO), după Elveția, Suedia și SUA.

#BizNetherlands este un proiect Biz în parteneriat cu #NNGroup, #BTFlyingBlue, #Philips, #MegaImage și #KLM

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: