Stiri Tech

Software si servicii IT de 2,42 mld. euro in 2014

10 iun. 2015 < 1 min

Software si servicii IT de 2,42 mld. euro in 2014

Reading Time: < 1 minut

Industria IT&C a inregistrat in 2014 cea mai mare pondere in PIB de pana acum, de 6%, din care 2,5% este generat de software si servicii.

Veniturile companiilor romanesti de software si servicii IT au crescut cu 13% in 2014 fata de 2013, ajungand la 2,42 miliarde euro, conform Studiului „Romanian Software and IT Services Industry”, realizat decatre Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Aproximativ 65% din totalul veniturilor au provenit din exporturi, in crestere cu cinci puncte procentuale fata de anul anterior. Prognoza pentru acest an indica o crestere de 14% a veniturilor industriei, iar rata de crestere anuala medie estimata pentru urmatorii 3 ani este de 11%.

„Industria de software si servicii este una dintre cele mai performante pe care Romania le are in prezent, data fiind rata de crestere de 4 ori mai mare decat cea estimata pentru intreaga economie”, a declarat Teodor Blidarus, vicepresedinte ANIS.

Veniturile realizate de companiile romanesti in tara provin in proportie de 32% din proiecte derulate pentru administratia publica, 16% pentru clienti din zona de productie, 14% pentru clienti din zona financiar-bancara, 9% pentru companii telecom si 8% pentru clienti din domeniul utilitatilor. La export, veniturile provin in proportie de 40% de la clienti din zona de productie, 17% de la clienti din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancara, 11% din retail si 5% din asigurari.

Studiul „Romanian Software and IT Services Industry” este un proiect ANIS realizat de catre Pierre Audoin Consultants, in perioada februarie-iunie 2015.

Foto – Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: