Creativitate

UniCredit Bank susține și anul acesta Pavilionul României La Biennale di Venezia

Reading Time: 2 minute

România a inaugurat, în prezența Ministrului Culturii, Raluca Turcan, și ai reprezentanților oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, Pavilonul său aflat în Giardini della Biennale, principalul punct de interes din cadrul La Biennale di Venezia.

Proiectul, care reprezintă România la cea de-a 60-a ediție a celui mai important eveniment dedicat artei contemporane din lume, aparține artistului Șerban Savu și este intitulat “Ce este munca”. UniCredit Bank susține de peste 10 ani artiștii români care expun la Veneția, continuând să contribuie la susținerea industriilor creative și culturii românești.

Intitulată What Work Is/Ce este munca, expoziția din Pavilionul României este o reflecție amplă a iconografiei muncii, inspirându-se din realismul istoric și arta de propagandă din fostul Bloc de Est.

“UniCredit Bank este partenerul tradițional al celor mai importante manifestări culturale care pun România pe o harta globală a valorii artistice. Astfel, de peste 10 ani, susținem prezența tării noastre în cadrul La Biennale di Venezia. Este, probabil, cea mai importantă scena de recunoaștere pentru artiștii momenutului, iar anul acesta avem bucuria să susținem proiectul realizat de artistul Ștefan Savu care atrage cu siguranță vizitatorii către pavilionul României prin cele 45 de picturi. Energia de la vernisajul de ieri ne confirmă că și la ediția de anul acesta România are motive întemeiate de mândrie.”

Anca Ungureanu, Director de Identitate și Comunicare în cadrul UniCredit Bank România

Astfel, polipticul realizat de Șerban Savu reprezintă o privire condensată asupra practicii artistului din ultimii cincisprezece ani. Protagoniștii dezorientați și figuranții stângaci din imagini par angrenați în ritualuri care seamănă în egală măsură cu munca și cu recreerea. Pe banca din fața polipticului oamenii se pot așeza pentru a admira și interacționa cu opera lui Savu. Mergând de la blocul comunist în care artistul a crescut până la o biserică în ruină și un sit arheologic, machetele din aceea zonă sunt decorate cu mozaicuri care se îndepărtează de temele uzual ilustrate în contexte religioase sau în cosmogoniile muncii din arta socialistă. În loc să înfățișeze mari realizări industriale sau apoteoze mistice, mozaicurile vorbesc despre eșec, ambiguitate și perplexitate. Picturile și mozaicurile compun un spațiu în care vizitatorii sunt confruntați cu o chestionare a muncii prin intermediul definițiilor sale negative: ce nu este munca, ce nu arată a muncă și ce nu înseamnă munca.

În completarea mesajului expoziției din Giardini della Bienale, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția se va realiza, pe tot parcursul Bienalei, un mozaic de mari dimensiuni.

Expoziția din Pavilionul României din Giardini della Biennale şi realizarea proiectului din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică se desfășoară în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024.

UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, o Bancă Comercială Pan Europeană cu o ofertă unică de servicii în Italia, Germania, Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse pentru toate categoriile de clienți.

Team

Recent Posts

Sorin Stanciu, Raiffeisen Digital Bank: Creditul nostru de nevoi personale va fi 100% digital, fără documente sau interacțiuni fizice

La un an de la lansarea pe piața din România, Raiffeisen Digital Bank pregătește un produs de creditare exclusiv digital.…

56 de minute ago

Modificarea Legii RCA: șoferii români vor să aibă dreptul să întrebe asigurătorul la ce service își pot repara mașina

Majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească o listă cu unități service unde să își poată repara mașina,…

15 ore ago

„Catalizator de Începuturi” aduce tinerii artiști în lumina reflectoarelor

Proiectul „Catalizator de Începuturi”, sub egida „Cred în România” și cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al…

16 ore ago

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană…

16 ore ago

Secretele Festivalului Hoinar

Cu o experiență de 12 ani în managementul proiectelor culturale, Ruxandra Miuți este managerul Festivalului Hoinar, una din puținele inițiative…

16 ore ago

Businessul Lensa a depășit 207 mil. lei anul trecut. Cum aniversează compania 11 ani de prezență pe piață

Retailerul român de optică Lensa a înregistrat, în 2023, venituri de peste 207 milioane de lei, consemnând o creștere a…

16 ore ago