Companii

Uniunea Europeana incurajazeaza consumul de fructe si legume in Romania

28 nov. 2012 2 min

Uniunea Europeana incurajazeaza consumul de fructe si legume in Romania

Reading Time: 2 minute

<p>  </p> <p> Campania vizeaza promovarea si stimularea consumului de fructe si legume proaspete in cadrul a trei categorii sociale vulnerabile: copii, persoanele varstnice si femeile insarcinate.</p> <p>  </p> <p> PRAIS Corporate Communications, alaturi de partenerii sai locali a lansat proiectul pilot european „Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile”, sub sloganul „Mai mult gust, mai multa savoare”.</p> <p> Obiectivele campaniei – o initiativa a Directiei Generale Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene – DG Sanco – sunt promovarea si stimularea consumului de fructe si legume proaspete in cadrul a trei categorii sociale vulnerabile: copii, persoane varstnice si femei insarcinate. Proiectul pilot se deruleaza in perioada iulie 2012 – iunie 2013 in trei tari: Romania (orasele Medgidia si Roman), Bulgaria si Slovacia, fiind coordonat la nivel european de catre compania LIGARIS.</p> <p> In cadrul a peste 140 de interventii directe, participantii vor fi stimulati sa redescopere gustul, diversitatea (forme, gusturi, culori) si modul de preparare a fructelor si legumelor, avand totodata acces la o varietate de retete.</p> <p> Peste 500 de beneficiari, din care 350 de copii, 40 de femei insarcinate si peste 110 persoane varstnice din cele doua orase, vor avea acces direct la activitati de informare si activare. In luna noiembrie, s-au organizat 20 de caravane mobile cu demonstratii de gatit, in cadrul carora toti beneficiarii au interactionat cu un nutritionist, care le-a prezentat beneficiile pentru sanatate ale consumului zilnic de fructe si legume, iar un bucatar a facut demonstratii de gatit, urmate de o degustare. In acelasi timp, a fost lansat un concurs de retete ce ii implica direct pe participanti, urmand ca retetele cele mai gustoase sa fie premiate lunar. Timp de sase luni, incepand cu luna decembrie, se vor desfasura si 120 de sesiuni de gatit in cadrul celor 20 de organizatii. Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie indica in 2010 ca, in Bulgaria, Romania si Slovacia, furnizarea de fructe si legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoana/an, adica sub 220 g / persoana/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Totodata, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in 2012, Romania se afla pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere si 2 kg de pere pe locuitor pe an, fata de consumul mediu european de fructe care este de 57 kg pe cap de locuitor.</p> <p>  </p>

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: