Stiri

Ursula von der Leyen vine în România pentru semnarea PNRR. Cristian Ghinea, invitat la eveniment

26 sept. 2021 2 min

Ursula von der Leyen vine în România pentru semnarea PNRR. Cristian Ghinea, invitat la eveniment

Reading Time: 2 minute

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen vine la București pe 27 septembrie pentru a semna și pentru a prezenta PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Pot să confirm că finalizăm evaluarea PNRR al României. Vom termina asta în zilele următoare, iar președintele va vizita Bucureștiul pe 27 septembrie. Ne așteptăm ca până atunci analiza Planului să fie gata”, a declarat Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.

Vizita Ursulei von der Leyen include discuții cu premierul și o vizită la Spitalul Universitar

Președintele Comisiei Europene va avea mai multe discuții cu premierul Florin Cîțu și membri ai Guvernului cu privire la PNRR, dar va vizita și Spitalul Universitar din București, care va beneficia de fonduri PNRR.

Președinta Comisiei Europene a participat la toate semnările programelor naționale de redresare și reziliență.

Primii bani vor ajunge în România înainte de finalul anului

Primii bani alocați României în PNRR vor ajunge până la finalul anului, a anunțat Florin Cîțu.


„Ursula von der Leyen și-a anunțat programul și vine în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR e aprobat pentru România. Cealaltă veste bună e că din cei din 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare și reziliență din Europa, 9,7 miliarde sunt pentru transporturile din România. O sumă importantă se alocă României pentru transport și PNRR e aprobat efectiv, Ursula von der Leyen vine pe 27 să-l semneze și începem să-l implementăm”, a spus Cîțu.

Cristian Ghinea va participa la întâlnirea cu Ursula von der Leyen

Fostul ministrul al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a fost invitat să participe la discuții și la semnarea PNRR pentru România. Din poziția de ministru, Ghinea este cel care a realizat PNRR, persoana care l-a negociat și l-a trimis către Comisia Europeană pentru aprobare.

„Nu este un secret, am mai spus-o: am lucrat efectiv la PNRR și am reușit să îl agreez cu Comisia Europeană chiar până în ultima clipă. Mai exact, până cu câteva ore înainte ca demisiile noastre, ale miniștrilor USR PLUS, să ajungă în Monitorul Oficial. Pentru că PNRR este un plan de țară care va schimba România pentru generații. După ce vom fi construit autostrăzi și vom fi reîmpădurit România, vom putea spune că am fost acolo. Și USR PLUS a fost acolo. Voi participa luni la întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, la invitația premierului și dupa consultări cu cei doi copreședinți ai USR PLUS. Pentru că PNRR este al României”, a scris fostul ministru, potrivit Mediafax.

Planul Național de Redresare și Reziliență este puțin diferit față de proiectele care se fac în mod obișnuit pe fonduri europene, în sensul că aici se pot aloca fonduri pe baza unui proiect, înainte de construcția propriu zisă, în timp ce proiectele comunitare, alocă fonduri într-un fel de decont al investițiilor.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: