Stiri

Vânzarea de mașini electrice a scăzut dramatic față de anul trecut

Reading Time: 2 minute

Luna martie a acestui an a adus scăderi importante ale înmatriculărilor de autoturisme noi, în România, trend în care s-a situat şi segmentul maşinilor electrice, cu un recul de 35,9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, reiese din statistica publicată, luni, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

La nivel general, în intervalul analizat s-a consemnat o scădere de 22% a înmatriculărilor de autovehicule noi, comparativ cu martie 2023, respectiv de 17,4% faţă de luna februarie din anul în curs.

Potrivit sursei citate, autoturismele (care reprezintă aproximativ 82% din total) au înregistrat, în luna martie 2024, un volum de 8.925 de unităţi, cu 26,6% mai puţin decât în luna similară din anul precedent.

În ceea ce priveşte cota de piaţă, segmentul SUV este pe prima poziţie, cu o cotă 52,2% din total, în creştere cu 8,6% de la un an la altul, urmat de Clasa C cu o cotă de 27,1% (-21,4%) şi Clasa B – cu o cotă de 10,7% (-44,5%).

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna martie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid benzină au raportat o scădere de 39,1% faţă de perioada similară din 2023, până la o pondere de 58,4%.

Lumea cumpără diesel hibrid

Pe segmentul autoturismelor echipate cu motoare diesel plus mild hybrid diesel, s-a consemnat o creştere de 24,9% şi o cotă de 17,7% din total piaţă.

Pe de altă parte, autoturismele „electrificate”, respectiv cele electrice (100% şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) au ajuns la o cotă de piaţă de 23,9%, în martie anul curent, indice care depăşeşte cu 6,2 puncte procentuale cota deţinută de motoarele diesel.

De asemenea, autoturismele full electrice deţin o cotă de 7,4% din piaţă, în luna martie a anului 2024, în comparaţie cu datele din martie 2023, când reprezentau 8,4%, iar înmatriculările s-au diminuat cu 35,9%.

În acelaşi timp, autoturismele plug-in hibrid au înregistrat o cotă de 4,9%, în creştere cu 2,6%, la nivel comparativ martie 2024 vs martie 2023.

Cele mai vândute mașini electrice

În luna martie a anului 2024, primele trei cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring – cu 212 unităţi şi o scădere de 57,8%, Tesla Model 3 (cu 83 unităţi şi o creştere de 84,4%) şi Tesla Model Y (78 de unităţi, -2,5%).

La categoria autoturismelor Plug-in, topul este condus, în martie 2024, de Mercedes Benz GLE, cu 35 unităţi şi o creştere de 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, urmată de Toyota RAV4 – cu 33 unităţi (+230%), Ford Kuga şi Porsche Cayenne (cu câte 32 de unităţi).

Autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primele trei poziţii: Toyota Corolla (190 de unităţi, +20,3% faţă de martie 2023), Toyota RAV4 – cu 165 unităţi şi 44,7% creştere, şi Toyota C-HR (115 unităţi).

Datele APIA relevă faptul că, în prima lună de primăvară a acestui an, vehiculele comerciale uşoare şi minibus înregistrează o creştere a înmatriculărilor de 9,7% faţă de luna martie 2023, din care autovehiculele comerciale uşoare fără minibus o diferenţă de doar două unităţi, de la un an la altul.

În plus, vehiculele comerciale grele şi bus au consemnat, în intervalul de referinţă, un salt de 4%, transmite Agerpres.

Cristi Dorombach

Recent Posts

DS Automobiles prezintă colecția Antoine de Saint Exupéry

DS Automobiles continuă să își prezinte colecțiile în fiecare an, la fel ca în lumea modei. Colecția 2024 este o…

7 ore ago

Alexander Manu: Romanian Design Week 2024 susține o viziune în care industriile creative locale devin o inspirație pentru o dezvoltare împinsă de comunitate

Mai puțin de două săptămâni ne mai despart de Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative. Sărbătoarea creativității este…

9 ore ago

Leader Team Broker menține neschimbate prețurile pachetelor de asigurare IT

Leader Team Broker de asigurare, integrator de oferte specializat în pachete complexe de asigurări de răspunderi profesionale IT și Cyber…

9 ore ago

Cât de periculoasă este o furtună geomagnetică. Ar putea distruge toate echipamentele electronice și internetul

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv…

10 ore ago

Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de Filarmonica de Stat…

10 ore ago

Pilonul II de pensii private obligatorii a strâns 27 mld. euro de la 8 milioane de români

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către…

10 ore ago