Companii Finanțe Stiri

Venituri de peste 5,5 miliarde lei în domeniul hotelier românesc

19 aug. 2019 4 min

Venituri de peste 5,5 miliarde lei în domeniul hotelier românesc

Reading Time: 4 minute

Companiile care activează în industria hotelieră de la noi din țară au înregistrat un salt al profitabilității de la 6,3% în anul 2016 la peste 15% în 2018, se arată într-un studiu realizat de Termene, platforma care oferă informații actualizate în timp real despre firmele din România. 

Veniturile totale ale firmelor s-au ridicat la peste 5,5 miliarde lei în anul 2018, înregistrând o creștere cu 10% față de anul pecedent și cu 18% raportat la 2016, când companiile de profil au declarat venituri de 4,66 miliarde lei.

În 2018, turismului, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), i-a crescut ponderea de la 1,5% la aproximativ 2,6%, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică însumând 12,8 milioane lei, în creștere cu 6,3% față de anul precedent. Înnoptările au avansat cu 5,7%, atingând pragul de 28,4 milioane, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

”Este al optulea an consecutiv de creștere pentru afacerile cu hoteluri, iar tendința este vizibilă și prin interesul managerilor din industria ospitalității pentru informații în timp real despre firmele din România. Avansul pieței hoteliere are la bază creșterea constantă a capacității de cazare a hotelurilor din marile orașe, introducerea voucherelor de vacanță, creșterea tarifelor și a gradului de ocupare pentru hotelurile din țară”, a declarat Adrian Dragomir, CEO, Termene.

Dinamica furnizorilor și a angajaților din domeniu este în strânsă legătuă cu calitatea seviciilor de turism, un element important fiind repezentat de riscul de insolvență al clientului.

Astfel, evoluția numărului de firme care pot intra în insolvență s-a ameliorat în intervalul 2016 – 2018, în ultimul an, numărul potențialilor datorilor reducându-se cu 6%, de la 39% companii în anul 2016, la mai puțin de 32% în anul 2018.

„Aproape patru din zece clienți din domeniul hotelier își întârziau sau chiar nu-și plăteau colaboratorii în anul 2016, iar acum numărul acestora a scăzut spre nivelul de trei firme din zece. În medie, o treime din companiile din domeniu pot fi în situația nedorită de a nu-și mai putea plăti colaboratorii”, completează Adrian Dragomir, CEO, Termene.

Aproape jumătate din cota de piață a industriei hoteliere din România este deținută de companiile înființate în urmă cu mai bine de 24 de ani. Cifra de afaceri a domeniului hotelier românesc este deținută pe sfert de companiile înființate în intervalul 1996- 2001, iar cele înființate după 2006 dețin ultimul sfert.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a acestor firme este de peste 3,8 milioane lei, pe când a celor înființate în ultimii opt ani este de doar 1,16 milioane lei.

Dacă în cazul companiilor hoteliere înființate în intervalul 1991- 1995, doar una din cinci are risc ridicat de intrare în insolvență, pentru cele care au luat naștere după anul 2001 riscul este de 1 din 3. În cazul firmelor înființate după anul 2006, unde mai mult de una din trei companii raportează un risc ridicat de insolvență, cu un vârf de 1 din 2,5 companii în cazul celor lansate în intervalul 2006 – 2010.

În cazul companiilor înființate după anul 2015, riscul nu poate fi calculat fiind nevoie de trei ani de activitate pentru ca valorile obținute să fie relevante.

Cele mai profitabile hoteluri sunt cele de la Marea Neagră și de pe Valea Prahovei, dispunând de cele mai multe locuri de cazare. Firmele care dețin hoteluri în județul Constanța au cea mai mare marjă de profit, aproximativ 22%, pe locul doi poziționându-se companiile din județele Vâlcea și Prahova, cu 19%, se observă în studiul Termene.

La polul opus, companiile din județul Bihor au cea mai mică profitabilitate, 9%, pe când cele din Municipiul București au o marjă de profit de 14%.

Companiile din județul Vâlcea au cel mai mic risc de a intra în insolvență, astfel că doar 17 dintre acestea pot ajunge în situația de nu-și mai putea plăti furnizorii. În județul Constanța riscul este de 24%, adică o companie din 4. De cealaltă parte, 40% din companiile din Municipiul București au acest risc, iar companiile din județul Bihor pot fi considerate cele mai riscante, cu 44% risc ridicat de a intra în insolvență.

Termene a lansat redBill, instrumentul care oferă transparență afacerilor și sănătate fluxului de numerar printr-o bază de date publică în care orice companie poate să raporteze facturile neîncasate de la clienți.

Foto: Liumangtiger | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: