Finanțe Stiri

VIG, creștere a primelor brute subscrise cu 37% în România

23 aug. 2016 3 min

VIG, creștere a primelor brute subscrise cu 37% în România

Reading Time: 3 minute

Grupul austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG), care deține Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață, a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere a primelor brute subscrise cu 37,3% în România, până la 266,7 milioane euro, potrivit rezultatelor financiare publicate de grup.

Rezultatul obținut în România s-a datorat în principal segmentului a sigurărilor auto, care în prezent se îndreaptă într-o direcție bună, arată VIG, intr-un comunicat de presă. Pe segmentul asigurărilor de viață, VIG a semnat la începutul lunii august un acord de preluare a filialei AXA în România, compania AXA Life (tranzacție supusă acordului autorităților), făcând astfel încă un pas în consolidarea poziției de lider de piață.

VIG a generat prime de 4,9 miliarde euro la nivel de grup, în creștere ușoară cu 0,4% față de anul trecut. Politica restrictivă de subscriere în cazul polițelor de asigurare de viață pe termen scurt cu achitare la scadență pe mai multe piețe a continuat să aibă un impact asupra veniturilor totale din prime. După ajustarea pentru operațiunile pe termen scurt cu achitare la scadență, valoarea totală a primelor a crescut chiar cu 4,5% în primele șase luni ale acestui an.

Profitul (înainte de impozitare) a fost de 201,3 milioane euro.

”Am anunțat o țintă de dublare a profitului realizat anul trecut, până la 400 milioane euro și rezultatele noastre semestriale confirmă că suntem pe traiectoria preconizată pentru a atinge acest obiectiv, deși contextul caracterizat de dobânzi scăzute nu s-a schimbat și continuă să aibă un efect negativ asupra rezultatelor noastre financiare”, a declarat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Rezultatul financiar a fost de 449,5 milioane euro (-13,2%). Rata netă combinată a Grupului s-a situat la 97,9% după reasigurare (fără a include venitul din investiții), menținându-se categoric sub pragul de 100% pe parcursul perioadei de raportare.

Investițiile Grupului, inclusiv numerarul și echivalentele de numerar, au însumat 32,3 miliarde euro (+3,2%) în prima jumătate a anului 2016.

În luna iulie 2016, agenția internațională de rating Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul A+ cu perspectivă stabilă acordat VIG. Astfel, VIG continuă să aibă cel mai bun rating dintre emitenții incluși în indicele ATX (indicele Bursei de Valori din Viena).

”Agenția Standard & Poor’s și-a fundamentat ratingul A+ în primul rând pe poziția de lider de piață pe care o deținem și pe nivelul ridicat de flexibilitate financiară, care ne conferă siguranță în perioadele cu turbulențe neașteptate pe piețele financiare. Standard & Poor’s consideră că vom fi capabili să ne menținem poziția de lider de piață în Austria și în Europa Centrală și de Est. Suntem încântați că perspectiva stabilă a fost de asemenea confirmată”, a spus Elisabeth Stadler.

Principalele evoluții pe piețele VIG

Îndeplinirea obiectivului VIG pe termen mediu de a atinge o cotă de piață de cel puțin 10% pe patru piețe decurge de asemenea conform planului. Cu excepția Poloniei unde, printre altele, reducerea în continuare a portofoliului de polițe de asigurări de viață pe termen scurt cu achitare la scadență a pus presiune negativă pe volumul primelor, Ungaria (creștere a primelor cu 15,4%), Croația (+6,2%) și Serbia (+12,1%) au furnizat creșteri clare. ”

În Croația s-a înregistrat un avans semnificativ, în special pe fondul creșterii segmentului asigurărilor de viață, ceea ce ne aduce aproape de atingerea țintei minime de 10% cotă de piață. Am semnat recent acordul de achiziție a companiilor AXA în Serbia și ne vom depăși în curând ținta, atingând o cotă de piață de aproape 12%, după ce achiziția va fi aprobată de autorități”, a spus Elisabeth Stadler, confirmând strategia urmată pe aceste piețe.

“Vienna Insurance Group a raportat de asemenea rezultate bune pe piața asigurărilor din România, care timp de mai mulți ani a fost o piață dificilă. Companiile din România ale grupului au raportat o creștere remarcabilă a primelor, de 37,3% în prima jumătate a anului 2016”, se arată în raportul financiar al grupului austriac.

Indicele de solvabilitate (conform Solvency II) la nivelul grupului VIG listat a fost de 196% la sfârșitul anului 2015.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: