Stiri Tech

Impactul Huawei în economia românească: 200 mil. euro pe an la PIB și peste 2.200 de locuri de muncă

11 aug. 2020 2 min

Impactul Huawei în economia românească: 200 mil. euro pe an la PIB și peste 2.200 de locuri de muncă

Reading Time: 2 minute

Subsidiara locală a HUAWEI, prezentă în România de aproape două decenii, are o contribuție la PIB de peste 200 de milioane de euro pe an și a creat peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri.

Huawei și-a început activitatea în România în 2003, iar în 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru companie, contribuția acesteia la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014.

Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 de milioane euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali. În timp, compania a creat un ecosistem de specialiști, ajutând ingineri și alți specialiști în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă.

Huawei România este pregătită să ofere soluții competitive și inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România, ca parte din grupul care deține cele mai multe patente de 5G, conform unui studiu al Technical University of Berlin și Iplytics GmbH.

Huawei a investit în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene și este un contributor cheie la crearea standardelor de securitate 5G. De altfel, compania chineză investește anual între 3 și 5 miliarde de dolari în cercetare și inovație.

„Restricționarea competiției în domeniul echipamentelor pentru infrastructura 5G ar avea un impact negativ semnificativ asupra costurilor operatorilor și economiei în general, fiind estimat la peste 9 miliarde de euro. Studiul Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricționării competiției pe această piață. Rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile”, se arată într-un comunicat al companiei.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor din România a publicat spre consultare publică pe 4 august proiectul de lege referitor la selectarea furnizorilor de echipamente pentru rețelele 5G, care prevede o nouă procedură de autorizare a acestor furnizori, mulți analiști vorbind despre faptul că măsura ar avea drept scop excluderea Huawei din acest proces.

În contextul unei așteptate scăderi economice, generate de pandemia de coronavirus, existența unei piețe competitive pentru infrastructura 5G ar aduce beneficii pentru economie, arată studiul Oxford Economics. Pe de altă parte, o competiție restricționată, prin eliminarea unui jucător, ar genera un impact negativ în economie pe parcursul următorilor 15 ani.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: