Lifestyle

“Vindem mărțisoare. Construim un teatru”, campanie de strângere de fonduri pentru construcția Teatrului Grivița 53

23 feb. 2021 4 min

“Vindem mărțisoare. Construim un teatru”, campanie de strângere de fonduri pentru construcția Teatrului Grivița 53

Reading Time: 4 minute

În zilele de 26, 27, 28 februarie și 1 martie, între orele 10 și 17, la Muzeul Țăranului Român, ctitorii proiectului Teatrul Grivița 53, invită publicul larg să participe – prin achiziția de mărțisoare cu autograf – la strângerea de fonduri pentru construcția teatrului din Calea Griviței nr. 53, cea mai provocatoare aventură culturală a acestui moment și prima inițiativă privată de acest fel din 1946 până în prezent.

martisoare caramizi Grivita 53

Chris Simion – Mercurian, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Medeea Marinescu, Rodica Mandache, Adriana Trandafir, Irina Margareta Nistor, Tudor Aaron Istodor, Vlad Logigan, Iuliana Vîlsan, Maria Miu sunt doar câțiva dintre actorii-ctitori ai acestui proiect, cu care publicul se poate întâlni la Muzeului Țăranului Român în zilele menționate, pentru a susține inițiativa.

Marian Ralea caramizi Grivita 53
Marian Râlea

Campania de strângere de fonduri începe cu inițiativa actuală – „Vindem mărțișoare. Construim un teatru” – și are mai multe etape, extinse până la finalul anului 2021, termenul stabilit pentru deschiderea oficială a șantierului.

În această primă etapă, sunt disponibile 1.000 de mărțisoare, modelate simbolic în formă de cărămizi și realizate individual de copiii de la Galeria Basil. Mărțisoarele poartă autograful celor care sunt și ctitori ai proiectului, respectiv Marian Râlea, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marius Manole, George Ivașcu, Rodica Mandache, Sanda Manu, Ilona Brezoianu, Tudor Istodor, Vlad Logigan, Maria Miu, Iuliana Vîlsan, Medeea Marinescu, Crina Semciuc, Antoaneta Cojocaru, Mirela Zeta, Corina Moise, Dan Rădulescu, Vlad Zamfirescu, Chris Simion – Mercurian și mulți alții. Pentru publicul din afara Capitalei care dorește să susțină proiectul, există posibilitatea achiziției online, prin precomandă la teatru@grivita53.ro sau la numărul 0727.100.856.

În paralel cu inițiativa „Vindem mărțișoare. Construim un teatru”, pe website-ul grivița53.ro, continuă vânzarea cărămizilor-ctitor G53.

“Pentru ca această campanie să ne ofere la final teatrul…trebuie să ne strângem 33.000 de ctitori. 1 cărămidă-ctitor este 53 de euro și este egalată de 5 cărămizi-mărțișor, un mărțișor este 53 lei. Sunt singurul mărțișor care nu expiră și singura cărămidă care nu se sparge. Materialul din care este făcută cărămida este același cu care sunt făcute visurile noastre. Împreună chiar putem să reușim”, a declarat Chris Simion – Mercurian, inițiatorul proiectului.

Cea de-a doua etapă a proiectului va începe în perioada aprilie-mai și va fi o surpriză vizuală de neuitat.

caramizi Grivita 53

Proiectul Teatrului Grivita 53 s-a născut în 2017, din inițiativa regizoarei Chris Simion – Mercurian. Cu banii câștigați din vânzarea casei moștenite de la bunica sa, Chris Simion – Mercurian a cumpărat terenul de pe Calea Griviței 53, acolo unde va fi construit, după mai bine de 75 de ani, primul teatru independent din România. Ultimul demers similar i-a aparținut inginerului constructor Liviu Ciulei, care a construit pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, un teatru privat. Acest lucru se întâmpla în 1946. Pentru mai multe detalii, accesați pagina oficială, grivita53.ro

Mesajul ctitorilor pentru public

oana pelea caramizi Grivita 53
Oana Pellea

Marian Râlea: „Grivița 53 – primul teatru construit împreună nu este despre troc. Îmi dai – îți dau. Este despre încredere. Încrederea că vom construi ceea ce spunem. E un cec în alb pe care îl cerem…riscant dar curajos. Sunt multe argumente pentru care ai putea investi banii de-o cărămidă în altceva. Dar și mai multe argumente pentru care să te alături Griviței 53”.

Maia Morgenstern: – „Mortarul cu care legăm cărămizile Grivița 53 este sufletul fiecăruia.”

Oana Pellea: „Povestea noastră nu este despre un imobil, ci despre ceea ce suntem și lăsăm în urmă.”

Marius Manole: „În această poveste toți suntem la fel și demersul ne aparține în mod egal. Cărămidă cu cărămidă, om cu om, construim un teatru de care avem nevoie, un teatru al nostru, al tuturor.” 

Chris Simion – Mercurian: „Este rândul nostru să lăsăm moștenire generațiilor următoare nu doar un edificiu cultural, ci un exemplu de a fi împreună. Scriem o poveste unică. E primul teatru care se naște astfel. Ne unește spiritul, atitudinea și bucuria de a construi, dorința de a lăsa ceva esențial în urmă. Dacă un om ne-ar da acum toți banii pentru a construi acest teatru, n-ar avea valoarea și energia fiecăruia dintre voi care vă alăturați și deveniți astfel ctitori.”

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: