BizRemote by certSIGN

Uniunea Europeană majorează cu 6,2 mld. euro bugetul pe 2020 pentru lupta contra COVID-19

13 sept. 2020 2 min

Uniunea Europeană majorează cu 6,2 mld. euro bugetul pe 2020 pentru lupta contra COVID-19

Reading Time: 2 minute

Consiliul European a decis suplimentarea cu 6,2 miliarde de euro a bugetului Uniunii Europene pentru a atenua impactul negativ al pandemiei de COVID-19 și pentru finanțarea strategiei comune legate de un vaccin contra acestei boli.

Din totalul fondurilor suplimentare, 1,09 miliarde de euro sunt destinați dezvoltării și folosirii unui vaccin contra COVID-19. Comisia Europeană va folosi banii pentru a finanța precomenzile de doze de vaccin.

Comisia Europeană a ajuns deja la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19, precum și pentru a dona doze de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau pentru a redirecționa doze de vaccin către alte țări europene.

În urma acestui acord, Comisia va avea la dispoziție baza pentru un cadru contractual privind achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE.

Restul de 5,1 miliarde de euro din rectificarea bugetară sunt destinația celor două inițiative de investiții ca răspuns contra coronavirusului, CRII și CRII+. Banii vor fi folosiți pentru suplimentarea fondurilor de coeziune până la sfârșitul acestui an.

CRII redirecționează fondurile necheltuite din bugetul UE pentru lupta contra pandemiei de COVID-19, în timp ce CRII+ prevede relaxarea regulilor privind cheltuielile de coeziune pentru a crește flexibilitatea bugetară.

Noile alocări bugetare vor fi supuse aprobării Parlamentului European în sesiunea plenară din 14-17 septembrie, urmând ca abia apoi să intre în vigoare.

În luna iunie, Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Comisia Europeană anunțaseră alocarea de fonduri suplimentare de 4,9 miliarde de euro pentru a ajuta la dezvoltarea și distribuirea echitabilă a vaccinurilor, testelor și tratamentelor pentru noul coronavirus. Suma face parte dintr-un total de 6,15 miliarde de euro mobilizat în urma summit-ului “Global Goal: Unite for our Future”, organizat de Comisia Europeană și Global Citizen.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: